Alles over boilies
 

 
Aangepast zoeken
 

Boilies

 

Wat zijn boilies?

In het kort zijn dat deegballetjes, waarmee we tegenwoordig de karper proberen te verleiden. Rond 1984 uitgevonden in Engeland. De deegballetjes werden gekookt en daardoor kreeg deze een harde buitenkant. Men noemde ze boilies. Ze worden samengesteld uit diverse ingrediŽnten, zoals eieren, flavours, kleur- en smaakstoffen en een droge mix die op zijn beurt weer is opgebouwd uit verschillende ingrediŽnten. De eerste kennismaking in Nederland was die met de ready-mades, of in gewoon Hollands, ze waren kant en klaar in de winkel te koop. In Engeland gemaakt, met daarin toen populaire ingrediŽnten, als caseÔne, ei-albumine, sodium-caseÔnaat, calcium-caseÔnaat en soja-isolaat.Ze waren erg duur, wat vooral te wijten was aan de exclusiviteit en de gebruikte ingrediŽnten. Dat waren de voornaamste redenen waarom men thuis zelf ging experimenteren met het maken van boilies. De selfmade boilie werd gemaakt van goedkopere ingrediŽnten, die tevens meer uitgebalanceerd waren en een betere voedingswaarde hadden. Het gaat daarbij om de verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Waarbij de koolhydraten de boventoon voeren.

  Nadelen van de ready-mades zijn :
- de prijs
- ze bevatten veel conserveermiddelen
- ze bevatten gladmakers of gom, binders en uitharders
- door deze middelen hadden/hebben ze een vervelende
  smaak, waardoor er te veel zoetmakers en flavours
  gebruikt worden.
- lage voedingswaarde
- geen wettelijke controle op de toegepaste ingrediŽnten
- drijfveer van de makers is het verdienen van geld,
  waardoor het welzijn van de karper meteen korrel
  zout wordt genomen. Uitgezonderd de paar
  fabrikanten die daar wel rekening mee houden.
  (ik weet echter niet welke, maar er zullen er zeker
  een paar zijn)

  Voordelen van de ready-mades zijn :
- ze zijn ontiegelijk veel langer houdbaar dan een selfmade
  boilie
- daardoor ideaal voor lange sessies in het buitenland
- ze zijn mooi glad en rond
- direct te gebruiken zonder voercampagne door alle sterke
  flavours

Rekening houdend met de voors en tegens van de ready-mades, is het natuurlijk een duidelijke   zaak dat, de eigengemaakte boilies het een stuk beter doen bij de karper. Je weet zeker wat er in zit, de voedingswaarde kan door het variŽren met de ingrediŽnten worden aangepast aan de jaargetijden en er hoeven geen smaakverpesters in, zoals conserveringsmiddelen. Je kan ze daardoor niet te lang in de open lucht bewaren, ze bederven snel, maar invriezen van de zelfgemaakte boilies is geen enkel probleem, dus ook hiermee is best een aantal keren te vissen, als je telkens meeneemt wat je nodig hebt.

Flavours

Wat zijn flavours eigenlijk? Volgens mij (uiteraard ben ik geen expert) is dat de verzamelnaam, voor alles wat een boilie voor de karper aantrekkelijk moet maken. Ik denk daarbij aan oliŽn, zoetmakers, kleurstoffen, smaakmakers, dips, specerijen, etc. etc. Deze stoffen zijn dan weer onder te verdelen in natuurlijke en synthetische stoffen. Waarbij de voorkeur uit gaat naar de natuurlijke stoffen, omdat we de karper niet vol willen stoppen met chemische troep. De meeste producten zijn concentraten, wat inhoudt dat er maar weinig van nodig is.

Een ding moet duidelijk gesteld worden, de flavours zullen niet de eetlust van de karper opwekken, op een hele enkele na, maar zijn bedoeld om zijn aandacht te trekken. Alle producten zijn bij diverse firmaís te koop en verkrijgbaar in diverse vormen, van olie en vloeistoffen tot poeders en crŤmes. Om er een paar te noemen: inktvisolie, haringolie, vanillesuiker, basterdsuiker, masala, etc. Er zijn er verschillende met een dubbelfunctie. Neem bijvoorbeeld masala, dat kleurt geel en heeft een heel specifieke geur en smaak. Of neem vanille, wat ook een heel eigen sterke aroma heeft en tevens erg zoet is. Voordeel van de aangehaalde producten is, dat het natuurproducten zijn en vaak ook nog simpel te verkrijgen. Je haalt ze gewoon in de supermarkt. Vaak worden er meerdere toevoegingen gebruikt.

Overige ingrediŽnten

Hieronder een lijst met ingrediŽnten, die in de diverse samenstellingen, de droge mix vormen, welke we gebruiken voor het maken van de boilies. De lijst is bij lange na niet compleet, maar dat zal waarschijnlijk ook nooit gebeuren, omdat er steeds weer nieuwe  bestanddelen worden ontdekt, welke voor de boilievervaardiging bruikbaar zijn.

 

Anijs Koekjes Vanille Tarwebloem
Beschuitpaneermeel Kopra Melasse Tarwemeel
Biggenmeel Lactal Bumine 30% Tarwekiemen
Biscuit Lactal Bumine 80% Tarwegluten
Biscuit Choco Langevingermeel Tijgernotenmeel
Bloedmeel Lijnzaad Trouvit Gemalen
Boekweitmeel Maanzaad Vanillesuiker
Boekweitgrutten MaÔsmeel Zoet Vismeel 65% Witvis
Broodmeel MaÔsbloem Vismeel 72% Haring/Sardine
Cacao poeder Melkpoeder Mager Vitaminalo
Calcium Casinaat Melkpoeder Vol Vleesmeel
CaseÔne 30 Mash Pindameel Vogelvoer
CaseÔne 60 Mash Paardenvoermeel Zemelen
CaseÔne 90 Mash Paneermeel Zonnebloempitten
Druivensuiker Polenta  
Duivenvoer Rijstebloem  
Ei Albumine Roggemeel  
Ei Poeder Schapenbix  
Garnalenmeel Sesamzaad  
Griesmeel Sodium Casinaat  
Hondenvoermeel Sojabloem Ontvet  
Hennepzaad Sojabloem Vet  
Knoflookmeel Stroopwafelmeel  
Koekjes Gewoon Suiker wit  
Koekjes Speculaas Suiker bruin  

 

Pop-ups

POP-UP BOILIE                                                                      
De pop-up is een drijvende boilie. Deze boilie wordt gebruikt,  als de bodem van het water sterk begroeid is, of als er sprake is van een dikke modderlaag. Door het plaatsen van een loodje kun je de hoogte van de pop-up boven de bodem bepalen. De pop-up boilie kan op dezelfde manier bevestigd worden als de normale boilie. Ook deze pop-up boilies zijn in diverse soorten en maten te koop. Ze zijn over het algemeen duurder als de normale boilie.

1:POP-UPS MAKEN VAN GEWONE BOILIES
Hoe maak je van je selfmade boilies Pop-ups ?
Het beste kun je de boilies bewerken, met de magnetron. Door boilies in de magnetron te verwarmen, laat je het vocht uit de boilies verdampen en als je dan een boilie in twee stukken snijdt, zul je zien dat er een soort kanaaltjes zijn gevormd, welke de boilie een drijvend vermogen geven.
Je gaat als volgt te werk:
Leg enkele boilies op een keukenhanddoek in de magnetron en zorg dat de boilies elkaar niet raken. Zet de magnetron op volle kracht en laat de boilies anderhalve minuut koken. Hou het zaakje wel in het oog, want als de boilies gaan opzwellen, dan moet je de magnetron uitschakelen.
Daarna laat je ze enkele minuten afkoelen en herhaal je het bovenstaande. Na de tweede kookbeurt laat je de boilies twee uren uitharden. Hou tijdens het koken alles goed in het oog, want niet alle magnetrons hebben hetzelfde vermogen, zorg dat ze niet verbranden!! Als alles goed is gegaan, moeten je boilies nu kunnen drijven.

2: POP-UPS MET RIGFOAM
In de hengelsportzaak kun je een boiliepress kopen en rigfoam. De boiliepressjes zijn er in verschillende maten. Zorg ervoor, dat je de juiste press hebt, voor de boiliemaat die je gebruikt. Wil je nu aan de waterkant onmiddellijk een pop-up, dan is dit een goed product. Duw voorzichtig met de boiliepress een gaatje in de boilie, stop er dan de rigfoam in, snij met een stanleymes het teveel eraf en je hebt een perfect drijvende boilie. Rigfoam is in verschillende maten en kleuren te koop. Tevens is het na het vissen te verwijderen en later nog 1 of meerdere keren te gebruiken.

3: SELFMADE POP-UPS MET GARNAALMEEL
Door garnaalmeel in je mix te doen, kun je ook van je zelf gemaakte boilies pop-ups maken. Het maakt niet uit in welke mix je dit ingrediŽnt gebruikt. De hoeveelheid hangt af van het soort,of merk garnaalmeel dat je gebruikt.
Van het ene merk is maar 5% nodig en het andere kan meer zijn, maar 20% is wel het maximum.