Startpagina

CAMPING                     DU BOIS DE REVEUGE
25680                       HUANNE-MONTMARTIN FRANCE
Tél                                   +33 (0)3 81 84 38 60          +33 (0)3 81 84 12 42          Fax                                  +33 (0)3 81 84 44 04

info@campingduboisdereveuge.com

Roofvisspullen.nl

Kwalitatief hoogstaande visspullen. De meeste roofvis spullen worden binnen 5 dagen bij u afgeleverd.

Karperspullen.nl

Kwalitatief hoogstaande visspullen. De meeste karper spullen worden binnen 5 dagen bij u afgeleverd.

Buienradar.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Aangepast zoeken
 

Camping Bois de Reveuge & Lac de Fallon Vakantie augustus 2007

 

Alweer een vakantie voorbij en ook nu weer een verslag, om onze belevenissen met de wereld te delen, maar ook om anderen, die nu of later een vakantie in Frankrijk willen boeken, wat wegwijs te maken, omdat ik weet, hoe moeilijk het is om het vrouw en kinderen naar de zin te maken en ook nog een leuk viswater te bezoeken. Na de tegenvaller van vorig jaar, wat het vissen betreft, het beroemde St-Cassien, viel dit jaar de keus op de Camping Bois de Reveuge in Huanne-Montmartin, Departement Doubs, op zo'n 50 km van Besançon.

Het leek me wel wat, omdat het de helft dichter bij huis was, dan Frejus en omdat het verslag op de site: carpobsession.nl (bestaat niet meer, helaas) mij wel beviel. De camping heeft een binnenzwembad, 'n 25 meterbad en buiten een kleiner bad waar 4 glijbanen op uit komen, uiteraard is er buiten ook nog een kinderbadje. Hierbij een behoorlijk stuk gras, wat dienst deed als ligweide. Andere voorzieningen zijn: een volleybal en basketbalterrein, met tribune. Hier werd ook gevoetbald, hoewel er zelfs een echt voetbalveld aanwezig is. Ook is er een schietbaan, waar onder begeleiding van een sikkeneurige maar zeer deskundige oude baas, geschoten kon worden met luchtbuksen en pijl en boog. Naast de receptie, waar volop Nederlands sprekende Vacance Soleil dames en heren aanwezig waren, is er het winkeltje, waar dranken, brood, kranten en snacks te koop waren, voor de grote boodschappen moet je naar Baum-les- Dames op 15 km rijden, waar een Super-U, een Lidl en een supermarche zitten. Hier moet je ook tanken, dichterbij is er niets. In het op 5 km gelegen Rougemont zit nog een klein supermarktje. Daar kan ik verder niets over zeggen, want ik ben daar niet geweest. Naast het winkeltje zit de pizzeria, wat na het eten gewoon bar heet. Er is wifi op de camping en je kunt internetten op hun pc. Alles uiteraard tegen behoorlijke vergoedingen. Ook was er nog een survivalboom met kabelbaan (eindigend in het water van de vis/kanovijver) voor de kleintjes (8 tot 14 jaar). Er was een kinderdagverblijf voor de hele kleintjes (alleen 's morgens).

 

Het grootste meertje op de camping

En al zal ik misschien wel wat vergeten, wil ik eindigen met de 2 visvijvers, waarop overdag gratis gevaren kon worden met kajaks en waterfietsen (alleen op de grootste van de twee). Zo, dit was zo ongeveer onze verblijfplaats, dan moet ik alleen nog vermelden dat er in het gehucht Fallon ook nog een Lac/etang ligt van ca. 10 ha, waar ook gevist en gevaren kan worden.

Het kleine meertje, met zicht op de overzijde, ons stekkie.

Onze vakantie ging als volgt:

Zaterdag 02-08-2007  Vertrek omstreeks 04.00 uur en op een kleine file na, er stond ergens op een tweebaansweg, in de Vogezen, een auto met pech op de rijbaan, alleen nog het probleem dat TomTom het adres van de camping niet kon vinden en we alvast een toeristisch ritje door de omliggende gehuchten maakten. Maar toch aangekomen, netjes op tijd, om 15.00 uur. We waren niet de enige, dus druk aan de receptie. Maar ondanks dat, werden we toch vlot geholpen en netjes naar onze gehuurde stacaravan gebracht, deze was van het oudere type, dat wisten we al. Maar hij was schoon en alles leek in orde, dus uitpakken. Van boodschappen doen kwam niets meer terecht, dus werd de honger gestild met de ter plaatse verkrijgbare pizza's, wat er uiteraard wel in ging. Ondanks het mooie weer, het was zonnig en 28 graden, kwam er ook van een eerste duik in het zwembad niets terecht, want dit sluit om 19.00 uur. Maar het was nog lang niet donker en er was viswater op loopafstand, dus Collin en ik pakten snel de hengels en gingen het eens proberen in de kleine vijver. Resultaat: Collin 5 kleine spiegeltjes en ik niks en dat aan een maïskorreltje, met de pen.

 

Zondag 03-08-2007  Nu moesten er toch maar 's boodschappen worden gedaan. Geen probleem, want de supers zijn op zondag open in Frankrijk. Mooi niet, tenminste in Baum-la-Dames. Wel enige winkeliers, dus dan maar een bakker en slager gezocht en gevonden. Tanken was er ook al niet bij, ook allemaal dicht. Ik blij dat ik hem nooit helemaal leeg rijdt. Nu nog drank. Gelukkig hadden ze dat in het winkeltje op de camping. Bier, fris, wijn en ook gelukkig eitjes. Waarom gelukkig? Op vakantie eten die gasten en ik altijd 'n gebakken eitje op dat lekkere verse stokbroodje, als we ontbijten. Vervolgens gingen we zwemmen, koud water, maar met leuke glijbanen en ook nu was het 28 graden.

Hierna was het tijd voor eten, om het vervolgens weer langs de waterkant te proberen. Resultaat: Collin had spiegeltjes, schubjes en catfish en ik...... jawel, 1 spiegeltje. De kop was er af, nu moesten het er nog meer worden en vooral grotere en die zaten er echt wel.

 

Maandag 04-08-2007  Eindelijk lukt het me om boodschappen te gaan doen. Daarna gingen de jongens nog ff zwemmen, want het weer zou slechter worden. 's-Morgens nog 25 graden en zonnig, maar dikke wolken zorgden ervoor dat het 's-middags nog maar 20 graden was. Toch nog prima weer om nog te gaan vissen, waarbij er bij mij een stijgende lijn in zat. Nu ving ik er 5, Collin uiteraard het dubbele, want die is nu eenmaal een betere visser, toch?

 

Dinsdag 05-08-2007  Dit werd een grijze en regenachtige dag, met een temperatuur van maar 18 graden. Tijd om eens een museum te bezoeken en omdat m'n oudste zoon Bryan gek is van auto's, viel de keus op l'Aventure Peugeot in Sochaux, de stad waar ook de Peugeot autofabrieken staan. Dit was zeer de moeite waard, want behalve de zeer grote collectie klassieke Peugeot auto's, leerden we daar dat Peugeot ook koffiemolens, gereedschap, fietsen, brommers, motoren, wapens, naaimachines, radio's, peper en zout stelletjes en vliegtuigmotoren maakte. Gingen we heen via de snelweg, de ca. 50 km terug reden we via de groene route, dus binnendoor en volgden de rivier de Doubs. Een rivier die iedere visser een plaats bood, zo waren er mooie brede langzaam stromende stukken, waar zeker wel karper te vangen is en snel stromende stukken waar je met een vlieghengel beter uit voeten kan. Eenmaal terug, werden er na het eten weer wat minikarpertjes gevangen.

 

 

Woensdag 06-08-2007  De dag begon somber maar droog en omdat het maar een graadje of 15 was, werd het boekie lezen en dvd-tje kijken. Dat zat, besloot ik 's-middags maar eens op zoek te gaan naar het grote meer in Fallon. Geen visspullen mee, want het zou nogal moeilijk zijn om het te vinden. Dat viel reuze mee. Daar aangekomen, reden we eerst nog fout, maar enkele minuten later stonden we voor het open toegangshek. Een bordje "Pêche", wees naar links, dus dat gedaan. Je rijdt dan over een goed begaanbaar grindpad langs die kant van het meer, waar gevist mag worden.

Overal kun je de auto kwijt en zijn er erg mooie stekken. Het is een prachtig meer van 9 ha, met aan de kant waar je binnen komt, een riet en leliegebied waar geen stekken zijn, maar wat zeker dienst doet als paaigebied voor de aanwezige karpers. Op het andere uiteinde van het meer bevindt zich een stenen dam, met daarop een huis en een doodlopende weg naar nog een huis op de andere oever. Op de hele rechter zijde mag niet gevist worden, hoewel er hier een paar erg mooie stekken zijn (overhangende bomen), want dit is de recreatiezijde. Hier vindt je een strandje met bad, afgezet met een kurkenlijn en de gratis kajaks, waterfietsen en zeilbootjes. Hier wordt gewaakt door een Fransman en een Nederlander van Vacance Soleil. Echt jammer dat we geen visspullen mee hadden. Terug vingen we nog wat spiegeltjes op het kleine meertje, maar werden verjaagd door de steeds harder vallende regen en deze hield ook niet meer op.

Donderdag 07-08-2007  Regen........en.....regen....en.....  De jongens zouden gaan buksschieten en gelukkig werd dit, al was het buiten, onder een afdakje gedaan. Allebei 100 kogeltjes, dus dan ben je wel ff zoet. Het gebeuren stond onder leiding van een chagrijnige oude baas, waarbij wel gezegd moet worden dat hij er veel verstand van had en erg op de veiligheid lette. Ze vonden het ondanks het soms grove gedrag van de ouwe sergeant-majoor toch wel leuk, al waren vooral voor Collin, 100 kogeltjes net iets teveel. Het was koud en dat geweer wordt steeds zwaarder. Terug naar de caravan door de pijpenstelen. Tot overmaat van ramp viel de spanning weg, ook door de regen, wist men op de receptie te vertellen. Geen ijskast, geen waterdruk, geen kachel. Het duurde gelukkig maar een uurtje, want het werd die dag niet meer droog en ook niet warmer. Niet gevist! O ja, 15 graden maar.

  

Vrijdag 08-08-2007  Binnen zitten met de kachel aan. Nog steeds koud en regen zonder ophouden.

Zaterdag 09-08-2007  Zowaar het was droog, al was het nog somber en grijs en ook de temperatuur liep al weer iets hoger op. Vandaag zouden we naar Besançon gaan, om daar de Citadel te bezoeken. Dit fort zou je niet mogen missen, als ik de diverse sites op internet zou moeten geloven. 

 

We reden nu gelijk al via een groene route, dat noemen we bij ons een provinciale weg. Het geeft je de tijd om nog iets van de omgeving te zien, tijdens het rijden en die is daar erg mooi. Eenmaal in Besançon deed TomTom zijn werk eindelijk eens goed, want zelfs toen ik een keer niet goed luisterde, stuurde hij ons toch de goede kant op en dat is geen luxe, want je moet een heel eind door de stad rijden. Eenmaal daar, moet je nog naar een hoogte van zo'n 100 meter over een stijl smal weggetje, maar dan parkeer je ook voor de deur. De citadel is een groots fort hoog boven de stad, in de vorm van een ster. Om het onderhoud rendabel te maken heeft men er een stuk of 8? musea in ondergebracht. Er zijn een dierentuin, een aquarium, een nachtdierengebeuren, een kerkje met een expositie (deze maal iets over klokken en horloges), een insectenhuis, uiteraard een gebouw waar de geschiedenis van de citadel getoond wordt, een evolutie museum met allerlei opgezette beesten, een galerij waar diverse gietmallen te zien zijn die gebruikt werden om de familie en stadswapens te maken. Je bent dus wel ff zoet.

 

Lopend over de wallen, kijk je neer op de rivier de Doubs en op  Besançon. We zagen dat de rivier zo hoog stond dat er zelfs wijken van Besançon onder water stonden. Prachtig uitzicht! Heb je echter hoogtevrees, dan raadt ik je aan alleen in de verte te kijken en niet teveel in de diepte, het gaat aan de buitenkant van de wallen zo'n 130 meter stijl naar beneden. OK, daar staat er nog een muur van 1 meter hoog tussen, aan de binnenkant is het vaak 10 tot 15 meter diep en daar staat alleen maar een gammel hekje. Ik had het er in elk geval heel erg moeilijk mee en was blij dat ik er weer van af was. Eten kun je er ook, ze hebben er zeker wel een man/vrouw of 15 lopen, maar we zaten een kwartier, iedereen had ons gezien, maar helpen ho maar! Alle Fransen die na ons gingen zitten, werden direct geholpen. Wegwezen, dan heb ik het wel gezien. Toch een leuk dagje en terug via een andere mooie groene route. Het werd deze dag toch nog 24 graden en het vakantiegevoel was weer helemaal terug.

 

Zondag 10-08-2007  Ha, eindelijk op weg naar Lac de Fallon. We hebben er zin in. Makkelijk te vinden. En dan? Het hek is dicht en we waren er om 11.45 uur en volgens mij ging het hek om 12.00 uur open. Belachelijke tijd natuurlijk, in de wetenschap dat het hek om 18.00 uur weer zou sluiten.

Eigenlijk de slechtste tijd om op karper te vissen. Wachten en wachten, maar om 12.35 uur was ik het zat. Het leek er op dat er niemand meer kwam, dus maar weer terug naar de camping. Bij de receptie gevraagd hoe dat zat, bleek het terrein van 13.00 tot 18.00 uur open te zijn, maar bij slecht weer bleef het dicht. Toen hebben we nog maar wat op de camping gevist en natuurlijk ook gevangen. Ook nu een lekker dagje, 24 graden.

Maandag 11-08-2007  Eindelijk naar Lac de Fallon. Nu stonden we er om 13.00 uur, samen met nog een aantal mensen, die kwamen om bootje te varen. Ze waren precies op tijd. We zijn toen helemaal naar achteren gereden, tot vlak bij de dam.

Hier bevond zich ook een douche en toiletgebouwtje, wat er op duidde dat het water eens een betaalwater moet zijn geweest, waar ook nachtvissen was toegestaan. Het was verwaarloost, hoewel er wel stromend water was, dus bij hoge nood was de redding nabij. De boiliehengels werden uitgegooid en daarbij probeerden we ook wat met een penhengel, beaast met een maïskorrel. Deze hengel leverde direct al karper op, een spiegeltje van het formaat "campingspiegel".

Dat was gelijk de laatste, verder alleen nog maar catfish op de maïskorrel. Collin die met een vliegje langs de kant zat te pielen, ving daar een zonnebaarsje aan. Dat was het helaas, geen enkel bewijs aan de boilies. Om 17.30 uur weer inpakken, want het hek ging bijna dicht. Ook nu weer een lekkere 24 graden. Alles bij elkaar maar 2 andere vissers gezien en geen last van de bootjes gehad.

Dinsdag 12-08-2007  Het was weer tijd voor een tripje met z'n alle, deze maal gingen we een grot bezoeken in d'Osselle. Een ritje van zo'n 60 km heen en ook weer terug, zonder snelwegen, dus mooi. De grotten waren vlak naast de rivier de Doubs gelegen en het betrof een labyrint van ca. 14 km. Het traject wat voor bezoek toegankelijk was gemaakt, had een lengte van 600 meter, 300 meter heen en dezelfde 300 meter terug, ben je toch gauw zo'n anderhalf uur zoet mee en dat bij 13 graden. Het was mooi, maar ik heb er nu al een paar bezocht en dan is het toch zo langzamerhand allemaal het zelfde, stalagmieten en stalactieten. Terug  op de camping konden we het niet laten en hebben we toch weer wat minispiegeltjes gevangen. Vandaag zelfs nog een graadje warmer dan gisteren, 25 graden.

 

 

Woensdag 13-08-2007  Uiteraard waren we nog niet klaar met het Lac de Fallon, hoewel de kans op vis me erg klein leek, bij een middagtemperatuur van 30 graden. Zelfde stek als de eerste keer en nu met een totaal van 5 hengels, beaast met boilies in diverse smaken en grootte en tijgernoten. Ook probeerde ik diverse onderlijnmontages uit, zoals de stiffrig en de helicopterrig. Ook probeerde ik het met een pop-up. Ik had een hengel erg ver weg liggen, maar ook een vlak langs de kant. Voor pijlen en voercampagnes was er uiteraard geen tijd, als je maar 5 uurtjes mag vissen. Hooguit wat voeren met de katapult, of een PVA-zakje, gevuld met tijgernoten en/of boilies, instant vissen dus, zoals de eredivisievissers dat noemen. Het resultaat, telkens wat losse piepjes op de verre hengel, volgens mij veroorzaakt door sabbelende catfish en verder weer helemaal niets. Natuurlijk liep Collin weer met een klein hengeltje te pielen en ving een flink aantal van die visjes. Terug konden de jongens nog ff een half uurtje zwemmen, verder was het rustig aan doen, het was een zwoele avond en er zou onweer komen. Mooi, maar ook dat festijn werd me onthouden, alleen in de omliggende heuvels en bergen nam ik wat vuurwerk waar, te ver weg om leuk te noemen.

Donderdag 14-08-2007  Het weer was weer helemaal omgeslagen en het was maar 18 graden en veel regen. Tegen de middag werd het droog en gingen we het kleine vijvertje maar weer eens bevissen. Deze keer wilde ik het toch eens op de wat grotere jongens proberen en nam dus ook een boiliehengel mee. Ik kroop weer in het uiterste hoekje van de vijver, waar ik geen last had van andere vissers en zij niet van mij. Ik gooide mijn lijn langs het riet, naar de hoek van de vijver, waar geen stekken waren. De tweede hengel bleef ik, zoals ik de hele vakantie al deed, vissen met een vlok brood. Collin zat een paar meter verder, ook met brood.

Op een gegeven moment kwamen er 2 jongens en een meisje, bij de grote vijver vandaan en gingen aan onze kant in het midden zitten, ook met boiliehengels, dwars door het midden van de vijver heen. Had ik geen last van en anderen ook niet. Maar een kwartiertje later werd de rust wel danig verstoord. Een groepje kinderen en een volwassene kwamen tussen het eerste groepje en Collin in zitten. Ik heb het dan over een stukje kant van nog geen 10 meter. Er waren 2 personen met hengels bewapend, een Marokaantje  van een jaar of 12, met 3 boilie-stokken en een volwassene, een Surinaams creoolse man, vroeger noemden we dat gewoon een neger, maar dat mag niet meer, met 2 boilie-stokken. Het ventje begon gelijk al te mekkeren tegen ons, dat we op zijn plekkie zaten. Heb ik uiteraard scheit aan. Vervolgens begon het ventje zijn hengels in te gooien, zo om en nabij 5 maal per hengel, want gooien kon ie niet. Op een gegeven moment raakte er een zwaluw in zijn lijn verstrikt. Het vogeltje kwam er niet uit. Kan gebeuren, had ik laatst met die eend. Nu haal je een eend niet zo gauw binnen, dus moet je hopen dat ie weer los gaat, wat ook gebeurde, maar zo'n vogeltje is niet sterk genoeg, dus moet je die binnen draaien en even los maken, lijkt me. Maar dit gebeurde niet. Nee meneer Suri bemoeide zich ermee en nam de hengel over en ging als een idioot aan de lijn staan te schudden. Hij stond echt met de hengel te zwiepen. Toen kon ik het niet meer laten om er iets van te zeggen en dat was zeker niet vriendelijk. Het vogeltje ging uiteindelijk los, maar ik was het volgende slachtoffer van deze heer, "of ie bang moest worden", ik antwoordde dat ie dat zeker maar moest doen. Uiteraard liep de woordenwisseling steeds hoger op, waarbij het ventje zich ook niet onbetuigd liet en een grote muil opentrok. Collin houdt er helemaal niet van, als ik ruzie ga lopen maken, dus die probeerde mij te kalmeren. Dit lukte hem, ik concentreerde me weer op vissen, maar de op- en aanmerkingen van de andere kant bleven doorgaan, dus leuk is anders en ik zat me al weer op te naaien. Jose kwam me redden, want die kwam even langs, van het hele gebeuren geen weet hebbende, om te zeggen dat we gingen eten. We gingen, al voelde het toch een beetje als een nederlaag. Vermeldt moet worden, dat ik al weinig sympathie had voor dit groepje, omdat ik ze al bezig had gezien bij de grote vijver. Ze vingen daar een karper van een pondje of 12, dus een van de grotere vissen en die werd liggend op het kiezelpad van de haak ontdaan. Geen respect voor de vissen en zoals later bleek, ook geen respect voor vogels en mensen. Walgelijk volk!

 

De twee grootste spiegeltjes die ik ving op de kleine vijver.

Vrijdag 15-08-2007  Het bootje varen op de grootste vijver is gratis, dus op de laatste dag moest er toch nog even gevaren worden door de jongens, daar hadden ze geen kaas van gegeten, want Collin ging met zijn neus naar Bryan toe zitten en zo werkt het niet in een kajak.

De laatste poging op Lac de Fallon. Nu gingen we op de eerste stek zitten tegenover het lelieveld. Ook weer met 5 hengels. Ik gooiden er 2 naar het midden, het lelieveld haalde ik niet en 1 hengel gooide ik de hoek in, hier bevond zich een tweede lelieveld, omzoomt door riet. Mooie stek.

Maar op een halve run na, bleef het hier ook stil. Collin ving zijn catfish weer en ving ook nog een aantal op voorntjes gelijkende visjes. Droog hielden we het niet. Hierna begonnen we al weer langzaam aan in te pakken voor de terugreis.

Zaterdag 16-08-2007   Het zit er weer op, de vakantie. Na een laatste keer stokbroodjes halen en een stevig ontbijt, werd er aan de terugreis begonnen. Om 18.00 uur stonden we bij de Chinees voor de deur en een half uur later was het lekker eten en weer thuis.

Best een leuke vakantie, al hadden we het weer niet altijd mee. Ook het vissen had beter gekund, al wist ik ook niet dat er op het meer in Fallon maar 5 uurtjes gevist mocht worden, dat had ik nergens gelezen. De meertjes op de camping waren best leuk, omdat je er wat ving, zoals men op de site van carpobsession al zei, er zit meer vis dan water. Aan de andere kant, was dit het juist, waarom ik er toch met wat gemengde gevoelens aan terug denk, omdat teveel vis voedselnijd veroorzaakt, waardoor de vis niet groeit en beschadigd raakt in het gevecht om de door ons gebruikte broodkorsten. Beschadigd raken ze daar ook door alle ondeskundige vissers, die geen onthaakmat gebruiken en vaak niet eens weten hoe ze een vis moeten onthaken en dus de haak maar los trekken, met het gevolg kapotte bekken. Vissen onthaken op het grindpad zonder bescherming deed me helemaal gruwen. Het zou toch wel nuttig zijn als de camping daar strengere regels stelt, zoals ze dat ook doen in het zwembad, de schietbaan, de bootjes en de survivalboom. De omgeving is mooi, maar er is niet veel te doen. Voor attracties, musea, grotten en kastelen, moet je 50 tot 100 km rijden, maar fietsers en wandelaars hebben er volop mogelijkheden.

Metalman