Startpagina

Roofvisspullen.nl

Kwalitatief hoogstaande visspullen. De meeste roofvis spullen worden binnen 5 dagen bij u afgeleverd.

Karperspullen.nl

Kwalitatief hoogstaande visspullen. De meeste karper spullen worden binnen 5 dagen bij u afgeleverd.

Buienradar.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Aangepast zoeken
 

        Voorjaar 2008          Chateau De Chigy

 

Een beetje laat om daar in het voorjaar van 2009 nog een verslag over te schrijven, maar ik vind dat het op de site niet mag ontbreken, omdat ik er een jaar lang geen zin meer in had. Dus…daar gaat ie!

Ik besloot te boeken via een site gespecialiseerd in visreizen en dat werd visvakanties.nl. Het boeken en de afhandeling van alle gebruikelijke zaken gebeurde zoals het hoort, dus daar was ik dik tevreden over. Alle gegevens over Chateau de Chigy, want daar gingen we dus naar toe, zijn op de site http://www.visvakanties.nl/ te vinden, maar toch wil ik wel even melden wat er zoal te verwachten was.

Accommodatie:
Chalet Cottage met de normale dingen die je ook in een stacaravan hebt.
Terrein: Landgoed van 70 ha met kasteel, camping met zwembad en 4 meren.
Het water: Twee meren van 15 ha en 4 ha voor het karpervissen, de andere twee, samen 6 ha, zijn meer bedoeld voor de snoek en meervalvissers.
De vis: algemeen karpers 20 tot 30 pond, het record is 58 pond, volgens een Engelse site zouden er ook meervallen van +50 zitten.
Het vissen: huurders van een chalet vissen gratis met 1 hengel tussen 09.00 en 18.00 uur.
Meer hengels en nachtvissen:
2 hengels (lees 3) kost € 38,- per 24 uur, dus inclusief de nacht. Dit betreft een vaste stek voor 2 personen. (dus 2 x 3 hengels max.)
Het zelfde maar dan een hele week kost € 155,-.
De regels:
- max. 3 hengels pp
- haken zonder weerhaak zijn verplicht
- onthaakmat is verplicht
- verzocht wordt om haakwonden met Klinic te behandelen
- bij drukte recht vooruit vissen
- kleine roeiboot en/of voerboot is toegestaan, mits anderen
  hier geen last van hebben
- Catch - fotograferen - & return

Het hele gebeuren bevindt zich op 4 km van het stadje Luzy, daar zijn diverse winkels en een supermarkt. Luzy bevindt zich in het departement Ničvre, wat op zijn beurt weer deel uitmaakt van de streek Bourgondië.
Afstand 785 km van Zoetermeer.
O ja, de eigenares is Nederlandstalig, handig!

Zaterdag 26-04-2008

Op reis dus, met het hele gezin, want ook al zouden Collin en ik gaan vissen, echtgenote Jose en oudste zoon Bryan, wilden er ook wel een weekje tussenuit. Om 05.00 uur vertrokken we en om 17.15 uur hadden we de 785 km achter de rug, waarbij we eens ’n keer zonder problemen België doorkruisten, maar wel 2 uur in de rij stonden bij Parijs.
We bleken een chalet te hebben op de heuvel en achter het bos, zodat we nog geen zicht hadden op de aanwezige meren.


Na het uitpakken en wat eten en drinken gingen Collin en ik op zoek naar het water, wat we ook gevonden hebben, erg mooi was de eerste indruk. Door het bos en over de het kampeerterrein kwamen we bij het eerste kleine meer, wat bestond uit twee plasjes met een dammetje ertussen. Een smalle doorgang in het dammetje verbond de twee plasjes. Als ik nu naar de plattegrond, op de site van Chigy kijk, dan blijkt het dammetje te zijn weggehaald, waardoor het nu 1 plas is geworden.

Er waren mooie stekken en het water zag er schoon uit. We liepen door en passeerden het kleinste vijvertje, dit stond droog en er waren graafwerkzaamheden bezig. We liepen enkele weilanden voorbij en kwamen bij het grote meer, waar het tot mijn verbazing al vol zat met karpervissers in bivvy’s. Later bleek dat de meeste van hen gezin en familie in de huisjes hadden zitten, die bijna allemaal op het zelfde moment waren aangekomen als wij, echter men reed met meerdere auto’s en de heren vissers, blijkbaar bekend ter plaatse, waren eerder vertrokken en hadden al eerder op de dag een stek geclaimd aan het grote meer. Dit betekende dus voor ons en anderen, die netjes op tijd binnen kwamen, dat de mooie stekken al pleite waren. Ook viel mij later op, dat deze “vissers” allemaal ’n boot en een voerboot gebruikten. Hierdoor hadden zij hun lijnen op dusdanige afstanden liggen, dat ook daardoor nog de nodige stekken verloren gingen.

Omdat we moe waren van de reis hebben we het achterste meertje niet bekeken. De stekken waren voor het merendeel allen met de auto te bereiken. Let wel, bij droog weer. Het weggetje om het grote meer is een leempad, wat bij regen een glijbaan met meters grote plassen is, waar zelfs de terreinwagens niet door kwamen en ik met m’n Kia Rio dus al helemaal niet. Op de terugweg kwamen we nog langs de zwembaden, zowel binnen als buiten waren ze dicht. Pech voor de jongens dus. Na ’n bakkie en wat knabbels zijn we gaan slapen.

Zondag 27-04-2008

Rustig dagje van gemaakt, met mooi weer. Eerst wat boodschappen gedaan in Luzy. Tussen 13.00 en 18.00 gevist aan het kleine meer.

Geen vis gevangen, hoewel Collin 1 run had, maar miste.

Maandag 28-04-2008

Ook nu rustig aan, stokbroodjes halen in Luzy en ondanks het feit dat het regende, toch nog tussen 13.00 en 18.00 gevist op het kleine meer. Wederom geen vis en zelfs geen runs.
Het laatste uur was het droog en toen verscheen er een clubje 020-lui aan het water, allen met 1 hengel uitgerust, zonder onthaakmat en behoorlijk luidruchtig. Ze hadden gezien waar we gevoerd hadden en we zaten nog op te ruimen, toen zij hun lijnen al op onze stek deponeerden. Zielig, die stekkenpezers! Ook nog weglopen bij de hengel. Wat Collin in de verleiding bracht, om een neprun te veroorzaken met zijn eigen optonic. Had je hem moeten zien rennen, dat 020-mannetje! Hahaha, dacht dat ie beet had.

Dinsdag 29-04-2008

De standaard boodschappen slaan we hierna maar over, hoewel ik moet opmerken dat er bepaalde zaakjes, minisupers, in Luzy zijn, die producten die over de houdbaarheidsdatum heen zijn verkopen, kwalijk vooral als het vlees en kip betreft, dus pas op. Ik heb het dus niet over de grotere, zoals Spar, Supermarche, etc. Als ik het me goed kan herinneren, betrof het een zaakje, wat ook vis verkocht, wel te verstaan levende vis, erger nog: levende karpers.

Het was redelijk weer, zon met af en toe een spatje regen. We visten van 12.30 tot 18.00 en deze maal lukte het vangen van vis gelukkig wel.
Al snel, om 13.00 uur, ving ik een mooi rijen karpertje van 6 pond.

Collin zag nog niets en besloot, in de wetenschap dat er ook snoek zou moeten zitten, met een lepeltje te gaan vissen en met succes! Om 14.30 uur ving hij zijn allereerste snoek, een slanke vis van 50 cm.

De karper liet het bij mij verder afweten, maar Collin ving nog een mooie schub van 8 pond (16.30 uur).

Het aanslaan had ik al voor hem gedaan, omdat meneer weer eens niet bij zijn hengel zat.

Woensdag 30-04-2008

Omdat Jose en Bryan het boekjes lezen en filmpjes kijken een beetje zat waren, gingen we een ritje door de mooie omgeving maken, waarbij we een bezoek brachten aan de Mont Beuvray, gelegen midden in het natuurgebied de Morvan. Op deze berg liggen de resten van een oude Gallische vestingstad, door de Romeinen Oppidum Bibracte genoemd. Behalve de opgravingen, is er ook een museum, waar je kunt zien hoe men in die tijd leefde. Recorders met Nederlandse tekst zijn bij de kassa te verkrijgen, handig als je geen Frans kunt verstaan en lezen.
Voor meer informatie:
www.bibracte.fr

Bij terugkomst snel wat gegeten en deze keer naar het grote meer. Zoals eerder al vermeldt, alle mooie stekken waren bezet. Verder had het geregend en was er met de auto geen doorkomen aan, dus besloten we op het dichtst bij de camping gelegen punt van het meer te gaan vissen. Langs die kant zat er helemaal niemand. Oorzaak was volgens mij de diepte. Hoewel het geen echt stuwmeer was, leek de zijde waar wij gingen zitten wel op een dam en dus ook het diepste punt van het meer.

 We visten van 17.00 tot 21.30 en zagen geen bewijs van vis. Hoewel, twee jongens uit Leiden, die in de hoek een bivvy hadden opgeslagen lieten mij de foto’s zien van wat zij tot dan hadden gevangen en dat bleek niet mis, ik zag zeker 20 karpers, allen boven de 20 pond. Maar ook allemaal ’s nachts gevangen. Wat me ook opviel was, dat er behoorlijk wat “vissers” waren, die intensief aan het pogen waren, het meer te dempen met boilies. Hoe verziek je een water!

Donderdag 01-05-2008

Na de boodschappen gevist van 12.45 tot 18.00 uur. Het was aardig weer, beetje zon en een beetje wolken, bij zo’n 18 graden. Al na een uur had ik vis, een mooie Franse spiegel van 11 pond.

Daar bleef het bij, hoewel ik er nog wel een vast had, maar mogelijk als gevolg van de weerhaakloze haken verspeelde.

Vrijdag 02-05-2008

Al weer de laatste dag en een mooie, met zon en 22 graden. Het was die ochtend markt in Luzy en daar moesten we natuurlijk naar toe, want Jose is gek op markten. Op zich stelde het natuurlijk weer niet zoveel voor, gewoon groente, fruit, worsten, vlees, etc. Het bejaardentehuis had z’n poorten wijd open gezet, zodat het wemelde van de oude Fransmannetjes en Fransvrouwtjes, overal druk kwebbelend, alsof ze elkaar de rest van de week niet zagen. Lekkere bijkomstigheid was, dat er ook een vent met gegrilde kippen stond en daar moest er natuurlijk een van mee. Terug op Chigy, gingen we gelijk vissen, wederom in het kleine meer. Wat me overigens best beviel, vanwege de rust. Gevist van 11.00 tot 18.00 uur. De karper had er zin in deze keer. Om 12.00 uur had ik de eerste run, echter weer gelost door die rot haken. Of ik kan niet vissen, ook een mogelijkheid. Een kwartier later weer een, maar die dacht halverwege, doe het zelf maar en stopte. Om 12.55 de eerste run voor Collin, uiteraard mocht ik hem weer aanslaan, omdat ie weer bij zijn hengel weg was, maar hij ving, na overgeven van de hengel in elk geval de eerste van de dag, een rijenkarper van 6 pond.

Nog geen 20 minuten later ving Collin er weer een, deze maal met het pennetje, met een stuk brood.

Wederom een rijenkarper, nu 7 pond. Na een gestopte run voor Collin, was ik om 14.45 weer aan de beurt.

Een ietwat gelukkige vangst van een rijenkarper van 9 pond. Ik had mijn boilie keurig in het tunneltje van een aan de overzijde in het water liggende  boomstronk gemikt. Hoe bedoel je tunneltje? De boomstronk lag aan twee kanten in het water en de bocht stak een halve meter boven water uit, precies daar tussenin lag mijn boilie, ideaal dus, een geliefd plekje voor karpers. Het houdt alleen het risico in, dat de karper voor jou de verkeerde kant kiest, om er vandoor te gaan, wat deze karper dus deed. Gelukkig was het een stronk zonder scherpe kanten of bast en kon ik de karper door alleen de lijn strak te houden verleiden, toch maar een andere richting te kiezen. Gelukkig voor mij, precies terug door het tunneltje van de stronk. De rest was kaasje. Tien minuten later verspeelde Collin er weer een op brood. Tot slot mocht ik de laatste vangen, een schub van 7 pond.

Vandaag dus een lekkere afsluiting van een weekje Chigy. Dat ik me ook nog heb lopen ergeren aan een familie vakantievissers, moet ik maar voor lief nemen, over je lijn heen gooien en op een meter naast je gaan liggen omdat je vis vangt. Van die dingen.

Zaterdag 03-03-2008

Huisje opruimen, ontbijtje en de auto inpakken. Vervolgens naar het kasteel, om de borg op te halen, waarvan dan gelijk onze vergunningkosten zouden worden afgetrokken. De Nederlandse eigenaresse deed zelf de receptie en liet ons € 165,- voor de tweepersoons visstek betalen, dus een tientje meer. De enige misser in de folder van visvakanties.nl, of mogelijk inhaligheid van de eigenaresse, want ook nu nog wordt er bij de prijzen voor 2009, op de site van visvakanties.nl een bedrag van € 155,- genoemd. Het zal wel. Een goede reis! Terug naar huis.

Even samenvatten wat goed en niet goed was.

Visvakanties.nl : OK
Chateau de Chigy: OK, mooi park, nette huisjes
De meren: OK, schoon en helder water
De vis: Mooie gezonde vis. Op het grote meer +20 spiegels en schubs. Op het kleine meer mooie rijen- , schubs en Franse spiegels, echter niet zwaarder gezien en gevangen dan 11 pond. Ook snoek aanwezig. Geen meervallen gezien, ze zouden er wel moeten zitten.
Zwembaden: Zoals overal in Frankrijk gingen die pas open op het moment dat de Nederlanders weer naar huis moesten. Het is me een raadsel, waarom die zwembaden niet een week eerder open kunnen.
Reglement: Geen enkele controle gezien op zaken als: haken, klinic, onthaakmat, nachtvissen, aantal hengels, vergunning, boten, voerboten, asociaal gedrag, etc. Kwalijk! Iedereen kon zijn gang gaan.
Vergunningen: Kreeg je geen tastbaar bewijs van, alleen een aantekening op de receptie, waarschijnlijk om er voor te zorgen dat je hem op het eind wel zou betalen.

Bovenstaande punten hebben betrekking op de meivakantie. Hoe het er in het hoogseizoen aan toe gaat, weet ik natuurlijk niet, maar bovenstaand doet mij het ergste vrezen. Toch zou ik het grote meer nog wel eens willen bezoeken, maar dan ook ’s nachts.

Bedankt voor het lezen!

Joop

Chateau de Chigy
58170 Tazilly
Departement Ničvre
Streek Bourgogne, Frankrijk

 Website:  http://www.chateaudechigy.com.fr/nl.html

Geboekt via: http://www.visvakanties.nl/