Overige aassoorten
 

Startpagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Aangepast zoeken
 

Huis-,Tuin- en Keukenaas

 

aardappel

Vroeger was de aardappel het karperaas bij uitstek, wie van de karpervissers, die al van voor het boilietijdperk op de dikbuiken hengelde, heeft er niet met de aardappel gevist.  Toen de boilie zijn intrede deed, heeft de aardappel veel van zijn populariteit verloren, ten onrechte eigenlijk, want de oeroude aardappel is nu nog altijd een goed product, om (met de pen) op de karper te vissen.
Iedereen heeft zowat alles uitgeprobeerd. Van harde en zachte aardappels tot kleine en grote. Maar een zachte bloemerige aardappel vangt het best. Ver uitwerpen is met de aardappel uit den boze. Een handig hulpmiddel om iets verder te kunnen werpen is in het midden van de aardappel een rietje steken, zo snijd de draad bij de inworp niet onmiddellijk door de aardappel. Maar met de aardappel hoef je niet persť ver te vissen, soms zijn de zoetwatervarkentjes onder je neus te vangen (stil zijn op je stek is de boodschap). Best kook je de aardappel in de schil, hoelang je hem kookt hangt wat van de grote af. Bij gewenning kun je de aardappel nog altijd een eigen speciaal smaakje toevoegen.

brood

Naast de aardappel werd er vroeger ook veel met brood gevist op karper. Uiteraard met de penhengel, waarbij er een flinke pluim of vlok brood op de haak werd gezet.
Een andere toepassing van brood is, het oppervlakte vissen, waarbij een grote korst op de haak gezet wordt. Een spectaculaire manier van vissen, daar de korst blijft drijven en je de aanbeet van de karper ook daadwerkelijk kan zien gebeuren.

 brooddeeg

Brooddeeg is nog altijd ťťn van de populairste deegjes, gemakkelijk te verwerken en goedkoop. Hoe je een brooddeegje maakt lees je hier :
Begin met je handen te wassen, neem dan een oud ongesneden brood van een dag of 4 oud, snij de korsten er af en neem een stuk dat je denkt nodig te hebben. Laat je brood weken in water tot het zich heeft volgezogen, laat het dan uitlekken en pers er dan zoveel mogelijk water uit met je handen. Dan leg je het brood in een handdoek, wring zo goed mogelijk uit tot je een zachte massa overhoudt. Kneed nu het deeg tot het niet meer aan je handen blijft plakken. Nu kan je ook geur en smaakstoffen toevoegen naar eigen wens, maar denk er aan niet te overdrijven. Brood op is op zichzelf, zonder enige toevoegsels, ook al een goed aas.

foreldeeg(trouvit)

Forelkorrels dienen eigenlijk om in kwekerijen in een zo kortst mogelijke tijd de forellen consumptieklaar te krijgen. Al het noodzakelijke is in dit lekkers aanwezig, vitaminen, mineralen. Probeer de volgende mix eens :
Maal 500 gr forelkorrels fijn, vermeng dit met 200 gr PV1 coulant en voeg er 100 gr Nesquick aan toe. (Instant poeder voor chocolademelk). Langzaam water aan toevoegen en kneden tot je een elastisch deeg hebt. Men kan er ook een ei aan toevoegen. Bij deze mix kan je ook een flavour naar keuze mengen, squid and octopus blijft een topper. Je kunt natuurlijk zelf op onderzoek gaan en iets samenstellen wat uniek is.

kaas

Kaas, nog zo'n product waar nog nauwelijks mee op karper wordt gevist. Kaas kun je op verschillende manieren gebruiken, op de hair of rechtstreeks op de haak. Hier een receptje wat je, zowel op de hair, als op de haak kan gebruiken.
De ingrediŽnten die je nodig hebt: Ongeveer 115 gr Danish blue, een zak gemalen hennep een potje geraspte parmezaansse kaas. Een magnetron vergemakkelijkt het werk. Doe de kaas in een kom en breek hem in stukjes, zo zal hij sneller klaar zijn. Zet de kom in de microgolf en stel hem in op vol vermogen voor 30sec. Normaal moet de kaas volledig smelten. Roer een eetlepel gemalen hennep en evenveel parmezaansse kaas door de gesmolten kaas. Hennep is een uitstekend lokmiddel en het houdt het aas ook bij elkaar, zodat het beter op de haak blijft. De Parmezaans geeft het aas nog meer aroma. Zodra het mengsel koud is, doe je het in een luchtdichte doos. Zet het niet in de diepvries maar laat het rijpen (dit kan een walgelijke geur geven). Beslist eens proberen, met kaas is het goed karper verschalken.

maden

Elke karpervisser, die ook regelmatig de vaste stok of de winckle picker ter hand neemt, om een witvisje te verschalken en dit met de made doet, is het al meermalen overkomen. Beet! Slaan en dan alleen nog een draadje aan de top. Karper dus!
Ze zijn er gek op! Alleen wordt er niet of nauwelijks gericht op de karper gevist met de made, hoewel het op wateren met een hoge karperdichtheid best een grote vangkans heeft, als je met een flinke dot maden vist. Het waarom zit 'm natuurlijk in de witvis die er ook gek op zijn en die willen we nu eenmaal niet vangen als karpervisser.

wormen

Voor het vissen met wormen geldt eigenlijk het zelfde  verhaal als voor de made. De karper is er gek op. Maar ook de witvis. En laten we roofvis, zoals aal en baars niet te vergeten.De kans op witvis is te verkleinen, door niet met het normale formaat huis- tuin-  en keukenwormen te gaan vissen. De grote super dikke regenworm wordt door hen met een beetje geluk met rust gelaten. Blijft de kans op aal en baars, maar dat moet je dan voor lief nemen.

lunchworst

Een brokje lunchworst is een goed karperaas. Zowel voor de penvisserij als voor op de hair. Voor je de lunchworst gebruikt, snijdt je hem van tevoren in blokjes van de door jou gewenste grote, dan bak je in een pan de blokjes, zo krijgen ze een hardere buitenkant en blijven ze wat beter op de haak of hair zitten.

kattenbrokjes

Hiervoor gebruiken we de droge harde soort, die blijft drijven. Voor aanvang dienen ze geweekt te worden. Het merk doet er niet toe, als ze ook na het weken maar stevig genoeg zijn om op de haak te rijgen. De manier van vissen is dezelfde als met de broodkorst, dus vissen aan de oppervlakte. Het is aan te bevelen eerst een aantal malen op de voorgenomen plek te voeren met de brokjes, zodat de karper er eerst aan kan wennen. Hebben ze eenmaal de smaak te pakken, dan bestaat er een grote kans, op het vangen van meerdere karpers.