Startpagina

 

Karperspullen.nl

Kwalitatief hoogstaande visspullen. De meeste karper spullen worden binnen 5 dagen bij u afgeleverd.

 

Karper - Startkabel.nl
Karper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Aangepast zoeken
 

Karper ABC

 

  carp.jpg (2952 bytes)

A

Aanslaan Het zetten van de haak, na een aanbeet van een karper.
Aas Alles wat je aan je haak of hair hangt, zoals aardappel, boilies, pellets, partikels, brood, kaas, wormen. Meer info, zie aassoorten
Amnesia Dikke stugge onderlijnsoort, vooral  toegepast bij stiff-rigs.
Anti-eject Systeem waarbij een kromme, bijna ronde haak wordt toegepast. Na het haken van een karper, is losschieten hierdoor bijna onmogelijk.
Anti-tangletube Stukje siliconenslang, wat moet voorkomen, dat tijdens het gooien, de onderlijn en de hoofdlijn, in de war raken.
Attractor lead Een werplood met groeven, waar een PVA-capsule gevuld met een flavour ingestopt kan worden. De PVA lost op in het water en de lokstof verspreidt zich over de stek.

B

Baitrunner Zo noemen we het vrijloopsysteem op een karpermolen.
Bananenrig Kromme (zoals een banaan) stijve onderlijnmontage, waarbij leadcore wordt gebruikt. Deze rig is geschikt voor het vissen met Pop-ups.
Banksticks Verticale verstelbare pijpjes van de rodpod.
Beetmelder Elektronische beetregistratie d.m.v. piepjes en ledjes (lampjes) in diverse kleuren verkrijgbaar, ook wel optonic genoemd.
Beetindicator De beet indicator geeft de aanbeten goed door. Voorkomt valse beetregistratie door bijvoorbeeld wind. Ideaal voor het registreren van een zakker. Als de vis naar je toe komt zwemmen gaat normaal de lijn slap hangen en komt het wieltje niet in beweging van je elektronische beetverklikker. Door een beet indicator tussen de molen en de elektronische beetverklikker te hangen, wordt de lijn strak getrokken en wordt de beet wel doorgegeven. Ze zijn verkrijgbaar op een stick, waarbij de hoogte te stellen is met een rubber en als een draad met lijnklem en een mogelijkheid hem aan te sluiten op de beetmelder. De ene noemen we swinger en de andere noemen we hanger.
Betaalwater Een betaalwater is een afgesloten viswater, in bezit of beheer van een bedrijf, dat als belangrijkste oogmerk het maken van winst heeft (commerciŽle uitbating). Er moet van te voren worden geboekt, vaak tegen gedeeltelijke vooruitbetaling en er mag meestal alleen op vastgestelde stekken worden gevist. Men moet zich aan de door de
eigenaar/beheerder vastgestelde gedragsregels houden. Meestal zijn er ook enige voorzieningen aanwezig in de vorm van een toilet, douche of wasgelegenheid, soms ook zijn er enkele huisjes te huur en is er een (beperkte) horecagelegenheid aanwezig. Ook betaalwater is een bij een bungalowpark aanwezig of aanpalend afgesloten viswater waar het mogen vissen bij de huur van de huisjes is inbegrepen.(Tekst van K.S.N.=Karper Studiegroep Nederland) EnquÍte van KSN over betaalwater in PDF .
Bewaarzak Zak waarin karper bewaard wordt,gedurende de nacht. Hangt in het water. Doel: het bij daglicht fotograferen en/of wegen van de karper. Vanaf 2006 in Frankrijk overal verboden!
Bewaarzakbevestiger Koppelstukje om de bewaarzak stevig aan de bankstick te bevestigen.
Bivvy Tent, welke gebruikt wordt bij het nachtvissen op karper. Over het algemeen groen van kleur en voorzien van een hoge tentopening, zodat men bij een run makkelijk de tent uit kan.
Bivvy Light Lichtgewicht lamp, met 24 leds. Een musketonclip zorgt ervoor dat hij makkelijk te bevestigen is in de tent. Hij werkt op 4 AA batterijen.
Bivvypegs Haringen met schroefdraad, om de bivvy beter vast te zetten bij veel wind.
Blank Dit is de kale hengel, dus zonder reelhouder, ogen en handgreep.
Blanken Een hele sessie geen karper vangen.
Boilie Zelfgemaakt of kant en klaar deegballetje in diverse geuren,smaken en kleuren. Wordt gebruikt bij het afstandvissen op karper.
Boilieboor Dat is een heel dun boortje, wat voornamelijk gebruikt wordt, om een gat te boren in zinkende boilies, waar men dan een stukje foam in stopt, zodat daardoor een pop-upboilie (drijvende boilie) ontstaat.
Boiliemix Zelf samengestelde, of kant en klaar gekochte, droge samenstelling van diverse ingrediŽnten. Hiervan maakt men het deeg, waarvan de boilies worden gemaakt.
Boilienaald Soort fleurnaald met haakje aan het eind. Je steekt hem door de boilie heen en haakt het haakje aan het lusje van de hair, hierna schuif je de boilie op de hair. Daarna een Boiliestopper door het lusje en de boilie strak tegen de Boiliestopper aantrekken
Boilieplank In de handel verkrijgbare, half rond uitgefreesde mallen, in diverse maten, waarop je, bij het zelf bereiden van boilies, de balletjes mooi rond kunt rollen.
Boilierecept Een recept bestaat uit een mix samengesteld uit diverse ingrediŽnten, flavours, eieren en kleurstoffen. Zie boilierecepten
Boiliespuit Deegspuit waarmee je gelijkmatige worsten maakt van boiliedeeg, vervolgens snijdt je worst in gelijke stukjes, welke dan weer tot boilies worden gerold op de Boilieplank.
Boiliestopper Stripje plastic met om de paar millimeter een balletje. Na het oprijgen van de boilie op de hair, steek je het stripje met 1 balletje door het lusje en trekt de boilie daar tegen aan, vervolgens het stripje achter het 2e balletje afknippen. Een grassprietje met de dikke kant er  doorheen steken en dan na het aantrekken afknippen werkt ook goed.
Boot Vaartuig wat bij voorkeur van rubber of polyester is gemaakt. In elk geval moet hij niet te groot zijn en zo min mogelijk obstakels hebben. Doet dienst om te voeren, lijnen uit te varen en om de vis te drillen en binnen te halen in wateren met veel obstakels. Kan ook dienst doen als verhuismiddel tussen parkeerplaats en de stek, waar deze  lopend of rijdend moeilijk te bereiken is.
Breekstaafje Staafje wat na knikken (breken), twee vloeistoffen bij elkaar brengt, waardoor na een chemische reactie het licht gaat geven voor een bepaalde tijd. Ze zijn te krijgen voor verlichting in de tent, maar worden vooral toegepast in dobbers en bij het nachtvissen aan zee, op de hengeltop.
Buzzerbar Dit zijn de dwarsliggers op de rodpod, hierop worden de optonics (beetmelders) bevestigd.
C

 

Carbon Werphengels worden tegenwoordig gemaakt van koolstof vezel (carbon fiber).Enkele belangrijke eigenschappen:
  - Zeer laag gewicht.
  -Grotere stijfheid.
  -Komt sneller terug in oorspronkelijke

   vorm.
  -Ongevoelig voor extreme temperatuur
   schommelingen.
  -Ongevoelig voor vocht en kou.

Belangrijk nadeel is de zeer goede geleiding van elektriciteit, wat dus inhoudt dat tijdens onweer het beste de hengels binnengehaald worden, om niet het risico van een run te lopen, welke je eigenwijs als we zijn toch binnen wilt halen en daar sta je dan met je goed geleidende antenne in het open veld. Een beter doelwit voor de bliksem is er niet. Tevens is het oppassen met hoogspanningskabels, zowel in de lucht, als onder water, wat in veel stuwmeren het geval is.

Cyprinus Carpio De Latijnse naam voor karper.
Citronel Naar citroen ruikend middel, om de muggen te verdrijven. Verkrijgbaar als spray, stick of verwerkt in een kaars.
Coleman Onmisbaar als je niet gaat slapen 's nachts. Een vergasserlamp. De Colemanbrandstof (lijkt op wasbenzine) wordt d.m.v. een pompje op druk gebracht, daarna aangestoken. Bij voldoende druk verwarmt de vlam een kousje, zodanig dat het licht te vergelijken is met een elektrische lamp van 1000 watt. Er zijn ook kooktoestellen van Coleman te koop. Eveneens onmisbaar.
D

 

Dieptemeter Is handig als je op een water vist met een grillige bodem en de beschikking hebt over een boot. De meeste dieptemeters zijn echter inbouwmodellen en dus niet echt geschikt voor in de rubberboot, echter ook fishfinders hebben vaak een geÔntrigeerde dieptemeter.
Dip Kant en klare flavour in een potje. Je doopt er je boilie in, voor het ingooien. Bedoelt om de aandacht van de karper te trekken.
Dipstick Soort tangetje waar je de boilie mee in de dip doopt, om geen vieze vingers te krijgen. Vooral voor onze witteboordenvissers.
Dressuur Dit kan inhouden een gewenning van de karper aan bepaalde voer- en aassoorten (aasdressuur), of het mijden van beaasde haken of strakke lijnen (stekdressuur). Dit, omdat hij er instinctief gevaar in ziet, na eerdere ervaringen. Dit komt vooral voor op druk beviste wateren.
Driehoeksmossel Een zoetwatermossel welke zich in grote getalen ophoud op plateaus, richels en bij obstakels. We noemen dat mosselbanken. De karper is er een liefhebber van. Dus krijg je er een te pakken, zet het diertje op je haak, maar pas op, want zelfs de beste onderlijnen leggen het af tegen de scherpe mosselbanken.
D-rig Onderlijn montage gemaakt met fluorcarbon of Amnesia. Vooral voor het vissen met Pop-ups. Zie pagina technieken
Dril Een karper is een sterke vis en die haal je niet zo maar binnen. Het hele spel tussen hengelaar en vis noemen we drillen, waarbij als het een sportieve hengelaar betreft, beide een kans hebben om te winnen.
Dual line clip Systeem om een terugzakker veel beter te registreren. Je kunt er je lijn in vastklemmen.  Je schuift de line-clip over je lijn, hierdoor krijg je minder snel signaal van je beetverklikker. De line-clip is in te stellen op verschillende standen, zodat bij run de lijn uit de clip schiet.
Ducktape Zelfklevend, waterdicht tape. Op textiel basis. Wordt o.a. gebruikt voor noodreparaties van kano's of rubberboten. Zeilkledingreparaties en tenten. Is dus voor ons hengelaars 'n must om mee te nemen op een sessie. Het kan overal 'n laatste redmiddel voor zijn. Ik bv. heb er de gescheurde buddyseat van mijn motor mee geplakt.
Duivenvoer Voermiddel bestaande uit diverse zaden en granen. Is niet direct te gebruiken. Eerst een aantal dagen laten weken in voldoende water, het zet namelijk uit en als het droog komt te staan dan bederft het. Er zijn vissers die het hierna ook nog een minuut of twintig koken. Niet langer, want dan kookt het kapot.
Dynema Gevlochten lijn met enorme sterkte. De een zweert er bij en de ander walgt er van, omdat de karper geen kans zou hebben.
Dynamite stick Om te voeren. Werkt ongeveer het zelfde als een Attractor lead. Op de markt gebracht door Korda, deze gebruiken "funnel web"", dit is een smal PVA zakje. Er wordt een soort deeg in het zakje gedaan en men maakt er dan een worst van. Met een fleurnaald wordt de onderlijn door de worst heen getrokken, zodat enkel nog de hair met boilie vrij zijn. Het PVA lost op en het deeg valt uiteen.
E

 

Elastiekjes Mogen niet ontbreken in de vistas. Je doet ze overal omheen. Maar worden ook in sommige rigs toegepast.
Elektro motor Is vooral in Frankrijk erg belangrijk, als je een boot gebruikt. Op de meeste meren is een benzinemotor niet toegestaan. En wil je een stek bevissen die moeilijk te bereiken is, dan is het vaak nodig om al je spullen over te varen. Een elektromotor heeft dan de voorkeur boven roeien, dit gezien de afstanden die afgelegd moeten worden, maar ook het veranderen van het weer is een goede reden om zo'n krachtbron te gebruiken. We moeten bij aanschaf letten op een paar belangrijke zaken: 1. de lengte van de boot  2. de motorsterkte  3. de capaciteit van de accu.

Bij een boot tot 2,50 m volstaat een 40 lbs motor. Bij een boot tussen de 2,50 m en 3,50 m, is een 54 lbs motor beter. Deze is een stuk duurder, maar de grotere capaciteit van de accu heeft weer als voordeel dat je minder snel hoeft op te laden.

F

 

Fishfinder Elektronisch apparaat wat in de boot gebruikt wordt om vis te lokaliseren. De duurdere apparaten zijn vaak gecombineerd met een dieptemeter en GPS (satelliet navigatie).
Flavour Geur- en smaakstoffen welke aan de Boiliemix worden toegevoegd. Ze zijn er in vloeibare en poedervorm. Om er maar een paar te noemen strawberry, cranberry, banaan, squid (inktvisolie), haringolie, etc.
Fleurnaald Lange dunne naald, met aan de ene kant een zeer scherpe punt en aan de andere kant een heel klein gaatje in het uiteinde. Bedoeld om aas, zoals wormen, pieren, krab, gekookte aardappel en allerlei andere zachte aassoorten op te rijgen. Vervolgens zet je het uiteinde met het gaatje op de punt van de haak en kun je het aas onbeschadigd op de haak schuiven.
Floaters Drijvende boilies. Boilies krijg je drijvend door er een stukje kurk in te knutselen of ze een korte tijd in de magnetron te leggen.
Floaterdobber Staande dobber die veelal wordt gebruikt bij het vlokvissen.
Fluiter Zo wordt het onafgebroken gepiep van de optonic genoemd, als je een run krijgt.
Fluorcarbon Onderlijnmateriaal van  Ashima. Poltergeist is een Fluorcarbon van de hoogste kwaliteit. De lijn is in het water voor 90% onzichtbaar, heeft een hoge slijtvastheid, een goede trekkracht en is uitstekend geschikt voor het fabriceren van onder andere stiff rigs.
Foam Oplossend stukje piepschuim wat op de haak kan worden gemonteerd. Door het drijvend vermogen zakt de haak en je aas langzaam naar de bodem, zodat deze niet verborgen ligt onder eventuele bladeren.
Foot 1 foot = 12 inch = 30,48 cm
Fototoestel Wat dat is weten we allemaal. Maar het behoort voor de meeste  karpervissers bij de vaste uitrusting. Je zal toch maar die PR-karper vangen en dat toestel niet bij je hebben.
Foedraal Hoes voor het opbergen/vervoeren van de hengels en andere lange vismaterialen zoals, schepnetstokken, visparaplu en steunen.
G

 

Gaslamp Opschroefbare lamp. Zijn in diverse maten te verkrijgen. De lamp, voorzien van kraan, kan d.m.v.   schroefdraadverbinding op de tank gedraaid worden.
Gasstel Onontbeerlijk voor de nacht- en sessievissers. Koffie, soep en de complete warme maaltijd kunnen niet zonder een gasstel. Je hebt ze met een enkele pit, dan schroef je net als bij de lamp de tank op het pitje. Je hebt ze ook dubbel- en meerpits, daar is dan een tank met slangaansluiting voor nodig. Voordeel van de meerpits toestellen is, dat ze stabieler zijn en er meestal een deksel op zit, waarmee je het toestel uit de wind kan zetten, waardoor alles sneller warm is en je bovendien minder gas verbruikt.
Gastank Er worden er over het algemeen twee gebruikt. Het weggooi- tankje, waarbij de kraan door het huis van het takje wordt geschroefd. Je haalt hem er pas af als hij leeg is. En de wisseltank, deze zijn grote en daar zit een afsluitnippel op. Je koopt hem 1 keer en als hij leeg is wissel je hem, in de winkel, tegen een volle andere tank weer in. Belangrijk is, hier genoeg van mee te nemen, omdat het vaak lastig is, om tijdens het vissen even op pad te gaan om nieuw te halen.
Garnalenmeel IngrediŽnt voor boiliemixen.
Geleideoog Dat zijn alle andere ogen op een hengel dan het topoog, maar ook  de geleideogen zijn bedoeld om de lijn te geleiden en de kracht over de hele hengel te verdelen.
Gemengde granen Voermiddel. Verwerking en bereiding zijn gelijk aan duivenvoer.
Gripperhead Rubberen houders om je hengels vast te leggen op je rodpod.
Goalpost Benaming voor een rodpod met een buzzerbar opstelling die te vergelijken is met een voetbaldoel. Beide "doelen" zijn middels een kruis met elkaar verbonden. Deze opstelling zou 2 voordelen hebben ten opzichte van de normale rodpods, hij is veel stabieler en hij is makkelijker op-  en af te bouwen. Op de foto de Fox X Pod als voorbeeld.
Grondvoer Of op z'n Engels, ground bait. Voer bestaande uit pellets met toevoegingen van diverse oliŽn. Wordt ter plaatse gebracht, met de Attractor lead methode, of met PVA.
H

 

Haak Een van de meest belangrijke onderdelen van een visuitrusting. Ze zijn er in diverse maten, materialen, vormen en kleuren. Met en zonder oog en met en zonder weerhaak.
Hanger Beet indicator die hangt tussen de buzzerbar en de vislijn.
Hair Dit is het eindje draad, met lusje, wat onder de haak gemonteerd is. Hierop zetten we met de Boilienaald de boilie, afgesloten met een Boiliestopper, om te voorkomen dat we bij het gooien de boilie er af gooien.
Hardloy Materiaal waarvan geleideogen zijn gemaakt. Goedkoper dan siliconcarbide(SIC) en beter bestand tegen stoten. Deze Hardloy ogen zijn gemakkelijk te herkennen aan de groene of witte rand tussen het Hardloy en het metalen frame van het oog. Uiteraard zijn de eigenschapen betreffende wrijving minder dan die van SIC, maar de prijs maakt een hoop goed. Ze worden het meest toegepast.
Haringen Metalen pennen waar je je tent mee vast zet. Tevens een zeer smakelijk visje, welke je in de ui moet dopen, om hem vervolgens met het hoofd naar achteren, naar binnen te laten glijden! Dus niet in stukkies gesneden, geen zoetzuur en geen prikkertje, zoals ze dat in 020 doen!
Heavy Weight Pops Soepel gecamoufleerd kneedbaar lood. Handig voor op de onderlijn, tijdens het vissen met een pop up boilie, zo voorkomt u beschadiging van de vislijn.
Helicopterrig Onderlijnmontage waarbij de onderlijn met een wartel vrij draaiend, boven het lood bevestigd is. In de war raken van onderlijn en hoofdlijn zou op deze manier minimaal zijn. Zie pagina technieken
Hengel

Karperhengels zijn er in diverse soorten en afmetingen. Karperhengels voor het  vissen op afstand zijn er in 3 maten.  
-3,30 mtr. lang testcurve van 2 t/m 2,5 lb.
-3,60 mtr. lang testcurve van 2 t/m 3 lb.
-3,90 mtr. lang testcurve van 2,75 t/m 3,5 lb.

Testcurve: deze aanduiding staat op alle karperhengels en betekent het maximale werpgewicht. De formule om het werpgewicht te bepalen is het vermenigvuldigen van de testcurve met 30 gram ( 2,5 lb. is dus 2,5 x 30 gram = 75 gram )
Er zijn ook speciale hengels op de markt voor het vissen op karper met een dobber. Deze hengels zijn verkrijgbaar t/m 4,20 mtr en gaan vanaf een testcurve van 1 lb. De gebruikte materialen zijn vooral glasvezel en carbon.

Hennep Hennep zaad wordt vooral door de witvissers als aas op de haak gebruikt. De karpervisser zal het, omdat het zo klein is, voornamelijk gebruiken om er mee te voeren en de karper is er gek op. Vooral als de zaadjes al ietwat ontkiemt zijn.
De bereiding : Hennep dient ongeveer 24 uur te weken in ruim water. Daarna
ongeveer 30 minuten koken.
Hoofdkussen Noodzakelijk, wil je lekker slapen op de stretcher. Je kunt je eigen kussen meenemen wat je dagelijks gebruikt, maar in iedere zaak voor kampeerartikelen kun je ze ook in opblaasmodel kopen. Makkelijk i.v.m. het besparen van ruimte.
Hoofdlamp Klein mijnwerkerslampje voor op je hoofd. Handig als je je handen vrij wilt hebben in het donker. Verkrijgbaar met gewone lampjes of met ledjes. De laatste zijn feller en zuiniger.
I

 

Inch 1 inch = 2,54 cm
Inlinelood Een werplood, waarbij de lijn door een tube in het lood loopt, daar wordt dan de wartel van de onderlijnmontage ingetrokken en het lood zit vast genoeg om te werpen en te haken. Voordeel ten opzichte van een wartellood is dat, als er lijnbreuk plaats vindt, de karper zich gemakkelijk van het lood kan ontdoen.
Isolatiematje Matje voor op de stretcher. Ligt comfortabeler en houdt de kou die van onder komt tegen.
J

 

   
K

 

Katapult Een bij de wet verboden wapentuig, indien er kogels, stenen of andere harde voorwerpen mee worden afgeschoten op mens en dier. Toegestaan in de visserij, om maden en in de karpervisserij, boilies, pellets of partikels mee op de voerplek te schieten.
Kikkererwten Ook wel Kekers, Spaanse erwten of Garbanzo's genoemd. Een vrij grote en goed zichtbare erwt, met een uitgesproken geur en smaak. Toch kan het
toevoegen van een flavour de aantrekkelijkheid zeker verhogen. Omdat ze vrij zwaar en redelijk rond zijn, laten ze zich makkelijk wat verder weg schieten.
Minimaal 8 uur weken en 20 minuten koken. Niet te lang in het water laten staan! Beter is, om ze direct na het koken in te vriezen.
Klin-ik Ontsmettingsmiddel dat gebruikt wordt om de karper, indien gewond te behandelen, voordat die wordt teruggezet. Het kan om wonden gaan die hij al had, of die ontstaan zijn tijdens de dril, denk aan scherpe obstakels, snijwonden van de lijn en een kapot getrokken bek.
Knopen Middel om lijnen aan elkaar of onderdelen van de montage vast te zetten. Zie Technieken
Krimpkous Kunststof buisje, dat op maat geknipt kan worden en in de  elektrowereld gebruikt wordt om draadverbindingen te isoleren. Door het te verhitten krimpt het en zit het vast om de verbinding heen. Ook bij het karpervissen heeft krimpkous diverse toepassingen. Denk aan knopen en wartel/lijn en haak/lijnverbindingen.
Kruiwagen Bekend voertuig op 1 wiel met luchtband. Zeer nuttig bij lange sessies in het buitenland, waar vaak de stek ver van de parkeerplaats ligt en het terrein vaak ongelijk en drassig is. Dit om, uiteraard, niet met de hele uitrusting te hoeven sjouwen.
L

 

Laarzen Kuithoog schoeisel van rubber gemaakt, bedoelt om door ondiep water en blubber te banjeren. Vaak onmisbaar!
LBS lb= 1 English pound = 0,453 kg (lbs = >1)
Leadcore Met lood verzwaarde lijnsoort, bezit geen rek en is niet geschikt voor de afstandvisserij. Bedoelt om het laatste stuk lijn strak op de bodem te laten liggen. Is bij lijnbreuk levensgevaarlijk voor de karper, indien de lijn achter een obstakel blijft hangen. Veel toegepast in Engeland (roofvissen), op het vaste land echter niet populair.
Lijn Draad waarmee de vis wordt binnengehaald. Verkrijgbaar in diverse materialen, soorten en dikten. Meest gebruikt is nylon.
Line-aligner Hiermee wordt de montage van een stukje rubber tube bedoeld bij het maken van bepaalde rigs. Voor het knopen van de haak wordt er een stukje tube op de onderlijn geschoven. Hierna knopen we de haak. Vervolgens schuiven we het stukje tube over de haak en hair, tot aan de bocht van de haak. Doel hiervan is, het inhaken te verbeteren.
Lood Zwaar metaal wat gebruikt wordt om te werpen en te verzwaren. Verkrijgbaar als hagellood, bladlood, in-line lood, wartellood en voor de andere visserijen in nog vele andere varianten. Hagel- en bladlood worden voornamelijk toegepast bij het penvissen (afstelling). In-linelood en wartellood zijn bedoeld voor de afstandvisserij,
a: als werpgewicht en b: om de karper te haken.
Loodclip Behuizing waar het werplood aan bevestigd wordt en waar aan de ene kant de hoofdlijn doorheen loopt en aan de andere kant de wartel, met onderlijn ingetrokken wordt. Het geheel zit nu vast genoeg om te werpen en om de vis te haken. Mocht de hoofdlijn breken en het lood achter een obstakel blijven haken, dan trekt de karper de wartel makkelijk uit de loodclip en zal dus alleen nog met de onderlijn blijven rondzwemmen.
M

 

Marker Dobber aan een lijn met lood, die de voerplek markeert. Vooral op afstand is een marker nuttig ivm het eventueel bijvoeren, maar ook bij het ingooien of uitvaren vande lijnen.
Medicarp Hoogwaardig Japans voer met toevoeging van Lactovarine en Torua gist hetgeen helpt ter voorkoming  van infecties en om de natuurlijke weerstand van de kostbare koi te verhogen. Medicarp bevat een groenteachtige plankton (Hamathococcus), welke de koi zeer goed onderscheidende kleuren geeft en de witte gebieden scherper aftekent. Medicarp is verteerbaar bij lage temperaturen en vertroebelt het water niet: Het kan aan de koi gevoerd worden in de winter (tot 5 graden)
Analyse:   eiwit: meer dan 37%

              Vezels: meer dan 3% 
                Vocht: meer dan 10%
                    Vet: meer dan 4%
                     As: meer dan 10%


IngrediŽnten:

Tarwemeel, vismeel, sojaboon meel, squid meel, Hamathococcus, Torua gist, 
Lactoferrine, natuurlijke astraxanthin,
vitamines en mineralen.

Meetlint Verkrijgbaar in alle soorten en maten. Een rolbandmeter mag niet ontbreken bij het materiaal wat we meenemen. We willen bij een echt grote vis toch ook graag de lengte weten. Op sommige schepnetstokken staat een meetdeel afgeprint, ook erg nuttig, want dit bespaart ons weer ruimte.
Mix Mengsel van droge bestanddelen welke we gebruiken bij het bereiden van boilies.
Molen Opwindmechanisme voor de vislijn. Onmisbaar voor het vissen op afstand, of je nu gaat karpervissen, roofvissen, vliegvissen, big game, of strandvissen, overal heb je een molen nodig voor het opspoelen van de lijn. Er zijn diverse soorten molens. De gewone molen, weer onderverdeeld in een aantal groottes i.v.m. de lijndikte die we willen gebruiken, of de gewichten die we willen gaan werpen. Dan hebben we de baitrunners, die vooral door ons karpervissers worden gebruikt en de reels die gebruikt worden door vliegvissers en de big gamers. Ter zijner tijd gaan we daar op de pagina materiaal wat specifieker op in.
Molentas Tasje, vaak gewatteerd of gevoerd, waarin we de molen opbergen.
Molenvet Uiteraard nodig voor het goed functioneren van de molen. Hiervoor is speciaal vet verkrijgbaar, maar ook zuurvrije vaseline is heel geschikt. Belangrijk bij het smeren van de molen, zijn de as en het grote tandwiel. Verwijder oud vet en breng dan het nieuwe vet aan. Wees voorzichtig met demonteren en blijf vooral van de Baitrunner af, probeer hem ook niet uit, als de molen gedemonteerd is, want door de veer zullen alle onderdelen in het rond vliegen en om dan alles weer op zijn plaats te krijgen, is een heel gedoe.
N

 

Navigator Navigatiesysteem zoals TomTom, wat gebruik maakt van een satellietsignaal (G.P.S.).  om ons de weg te wijzen. Het brengt ons bijna op de meter precies, langs de Franse waterkant. Er zijn ook toepassingen voor op het water.
Net Float De Net Float voorkomt dat uw landingsnet zinkt tijdens het drillen van de vis. Het is een drijver, die eenvoudig aan ieder schepnet te bevestigen is d.m.v. een lange strip klittenband.
Nylon Kunststof waar de meest gebruikte vislijnen van gemaakt zijn. Verkrijgbaar in diverse diktes, lengtes en kleuren. Eigenschappen kunnen per merk nogal verschillen.
O

 

Obstakel Daar verstaan we onder, alle uitsteeksels en oneffenheden, die we onder water kunnen tegenkomen, zoals waterplanten, boomstronken, afgewaaide takken, rotsblokken en richels, mosselbanken en uiteraard het uitgebreide scala aan afgedankte huisraad, dat na jaren trouwe dienst maar in de plomp wordt gedumpt. Kan zeer vervelend zijn, bij het drillen van een karper, dus is het sowieso fijn om de aanwezigheid hiervan bij voorbaat te weten.
Onderlijn De onderlijn wordt vaak verward met de hair en hoewel deze hair zich aan de onderzijde van de hoofdlijn bevindt, zie ik de hair toch meer als een systeem om je aas aan te bieden. Wat dan wel? Ik versta onder een onderlijn een voorslag en daar wordt een stuk lijn mee bedoelt, wat zich tussen de hoofdlijn en de hair bevindt. Vaak dikker dan de hoofdlijn. De lengte varieert nogal en is afhankelijk van draaddikte, omstandigheden van het viswater en persoonlijke voorkeur, maar toch over het algemeen niet langer dan een meter of tien. Met speciale knooptechnieken wordt hij aan de hoofdlijn bevestigd, dit om problemen met werpen en opspoelen te voorkomen. Een voorslag, of onderlijn wordt meestal gebruikt, als er in het viswater sprake is van veel en scherpe obstakels.
Onthaakmat Dit is een mat, van nylon, gevuld met een zacht materiaal, waarop we de pas gevangen karper kunnen neerleggen, om hem te kunnen onthaken. De mat dient nat gemaakt te zijn, zodat we de slijmlaag van de vis zo weinig mogelijk schaden. Een zo groot mogelijke onthaakmat, met opstaande randen heeft de voorkeur. In Frankrijk zijn ze verplicht, in Nederland niet. Waarom dat, is me een raadsel.
Onthaaktang Stukje gereedschap ter bescherming van ons zelf en de vis. Die zelfbescherming geldt dan vooral de roofvissers onder ons. De spitse bek van de tang zorgt ervoor dat we makkelijk de haak kunnen pakken en verwijderen. Ze zijn er in diverse soorten en maten. Je hebt er die ook kunnen knippen en niet alleen nylon, maar ook onderlijnmateriaal, dus gevlochten lijn, maar zelfs stalen onderlijnen. De Shakespeare op het plaatje blijft zelfs drijven. Maar het kan ook anders, ik gebruik zelf een gewone lange punttang en dat volstaat ook.
Optonic Andere naam voor de welbekende elektronische beetmelder.
Overwrap Visparaplu met zijflappen en soms ook een luifeltje. Kan, als je het ruim ziet, dienst doen als een tent, maar is het niet! Of je er, met onze kampeerwetten, ook mee weg komt , bij oom agent, weet ik niet.
P

 

Partikels Kort samengevat, is dat al het natuurlijke aas, lees plantaardig, zoals bonen, erwten, zaden en noten. Sommige worden alleen gebruikt om te voeren en anderen zijn ook zeer geschikt als aas op de haak, maar ook op een hair willen er een aantal zeer goede resultaten opleveren. Bijzonderheden over een aantal van deze partikels en wat de eigenschappen zijn en hoe zij gebruikt worden op de pagina Partikels
Peildobber Gebruiken we bij het peilen van de diepte, van een water. Noodzakelijk voor een goede voerplek en vangst. De peildobber heeft een oogje aan de onderzijde, waaraan de lijn wordt bevestigd. Om te peilen gebruiken we doorgaans een wat stugge werphengel. Op de lijn schuiven we vervolgens een lood met wartel, van ca. 80 gr. Hierna een kraal en vervolgens knopen we de dobber vast. Hoe je moet peilen staat op de pagina Technieken .
Pellets Pellets ontstaan als je een brei van ingrediŽnten door een gat van een bepaalde diameter perst. Vervolgens krijg je dus een sliert of worst van het goedje en die knip je dan op een bepaalde maat af, waardoor er korrels ontstaan. Deze worden dan machinaal gedroogd.

Wij zijn vooral geÔnteresseerd in de forelkorrel, of trouvit. Welke in korrels, of gemalen wordt toegepast. Lees verder:  Pellets

Piepers Straattaal voor beetmelders, of optonics en natuurlijk ook een ander woord voor aardappel.
Piepschuim Polystyreen schuim of foam. Wordt in staafjes verkocht. Hiermee kan men pop-up boilies maken. Hoe staat beschreven op de pagina :    boilies
Plateau Een ondiepe plek, midden in een water. Op zo'n plek willen karpers over het algemeen graag azen. Te vinden d.m.v. peilen.
Pop-up Dit is een drijvende boilie. Deze worden toegepast bij veel bodembegroeiing, of bij een erg vuile, of modderige bodem. Voor het zelf maken van een pop-up boilie staan er 3 manieren beschreven op de pagina : boilies
PVA Materiaal dat oplost in water. Moet dus absoluut droog bewaard en verwerkt worden. Verkrijgbaar in kous, om voernetjes te maken, alsook in draad, om boilies of pellets op te rijgen, ook op deze manier kun je voeren. Verder is het ook nog als foam te krijgen. Zie bij PVA Foam.
PVA Foam Verkrijgbaar in staafjes. Hiervan knip je een stukje af en zet dit op de haak. Het gevolg zou dan moeten zijn, dat je onderlijn minder snel in de war raakt en dat de haak ook niet zo snel vast blijft zitten aan bodemvuil. Het stukje PVA lost uiteraard vanzelf weer op, waardoor de haak vrij komt.
PVA Funnel Web De bekende PVA kous op een handige koker. Ideaal voor het maken van kleine voernetjes van bijvoorbeeld pellets, boilies of boilie kruim. Maar ook voor partikels en de Dynamite Stick! Wordt geleverd in een (spat)waterdichte koker.
Q

 

   
R

 

Recoilrig Met deze rig voorkomen we, dat de karper, het eenmaal naar binnen gezogen aas, weer uitspugt. Een constructie met een elastiekje, zorg er voor dat er spanning op de haak blijft staan. Zie pagina technieken
Reddingsvest en zwemvest Het reddingsvest is een reddingsmiddel dat dient om een drenkeling veilig drijvend te houden. Het reddingsvest corrigeert een verkeerde houding in het water, zodat het gezicht altijd boven water zal blijven waardoor verdrinking verhinderd wordt, ook bij een bewusteloze drenkeling.

Een zwemvest of drijfhulpmiddel is een sportieve versie van het reddingsvest, gebruikt bij watersporten als surfen, waterskiŽn, zeilen en kanoŽn. Het heeft niet zoveel drijfvermogen als een echt reddingsvest, maar belemmert de beweging van de gebruiker ook minder. Alleen geschikt voor goede zwemmers die zich in beschut water bevinden. Niet veilig bij bewusteloosheid.

Waarom moeten wij karpervissers dit weten? Omdat veel van ons in Frankrijk, op zeer grote wateren, gebruik maken van boten, bij het vissen. Op veel meren is het dragen van een zwemvest daarbij verplicht. (eigen ervaring: Lac de St-Pardoux)

Reel Dit is een soort molen, maar dan met een andere techniek, dan onze karpermolens. Reels worden gebruikt bij het vliegvissen, roofvissen en de diverse soorten bootvissen op zee. Voor het vliegvissen bevatten zij de vliegvislijn. (backing) Maar voor de andere visserijen zijn er veel zwaardere uitvoeringen te koop, waar zeer veel lijn op kan en waar ook erg dik lijn. Denk aan big-game vissen. Er zijn karper- en vliegvissers die met de zwaardere vlieghengel op de karper vissen. Ook daar zal een reel met meer lijncapaciteit gebruikt moeten worden.
Reelhouder Hiermee zet de molen of reel vast op de handgreep van de hengel. Een reelhouder is een klem met schroefdraad en in zijn geheel op de hengel te monteren.
Reelringen Deze hebben hetzelfde doel als de reelhouder, het vastzetten van de molen of reel op de handgreep, echter deze ringen zitten los op de handgreep. Je dient ze over de voeten van de molen heen te schuiven. Het mag duidelijk zijn dat een reelhouder een meer solide bevestiging is dan de ringen.
Regenkleding Het beste is een goed passend 2-delig pak, waaronder je ook nog warme kleding aan kunt hebben, of een waterdicht warmtepak met capuchon. Want ook in Frankrijk, waar het doorgaans toch iets mooier weer is dan bij ons, kan het een week lang regenen en dan ben je blij als je goed beschermd bent tegen die regen.
Richel Dit is een smalle uitstekende vlakke rand op een aflopend talud. Karpers azen er graag op. Deze richels zijn alleen moeilijk te vinden net peilen, zodat ze dus bijna alleen maar bekend zijn bij hen die gebruik maken van elektronische hulpmiddelen.
Rig Dit is de algemene naam voor een onderlijn, welke bestaat uit een stuk gevlochten lijn, een haak, een wartel en een paar stukjes tube. Deze zijn in diverse montages te koop, of zelf te maken.
Rig Bin Opbergsysteem voor je onderlijnen. Deze bestaat uit een koker met deksel, met  daar in een klos, waarop de onderlijnen bevestigd worden.
Rigwallet Dit is een tasje waarin de onderlijnen opgeborgen kunnen worden, maar ook een cd-romtasje voldoet uitstekend voor dit doel.
Robin Red Dit is het bekende ingrediŽnt wat we bij het zelf maken van boilies veel gebruiken, omdat het je boilies mooi rood kleurt en omdat er Carophyll Red in zit, een stof die voor de karper erg aantrekkelijk is.  Het bevat verder nog paprika en rode pepers. Het toevoegen van zwarte peper poeder en gedroogde uien poeder blijkt Robin Red nog iets aantrekkelijker te maken. De combinatie Robin Red met Spanisch Red Peppers schijnt onweerstaanbaar te zijn. Dit in een verhouding van 2:1.
Rod Bands Kunststof bandjes met klittenband, om de hengeldelen bij elkaar te binden.
Rod & Lead Bands Idem als Rod Bands, maar dan met een vakje erop, om het lood in te doen.
Rodpod Hengelsteun voor 2, 3 of 4 hengels, gemaakt van RVS (roest vrij staal), aluminium, gegoten pisbakkenstaal, of dit zelfde baggermateriaal maar dan gecoat. Een rodpot is opgebouwd uit banksticks, buzzerbars, tripods, goalposts, rodrests, etc. Om hem gebruiksklaar te maken voor het vissen, dien je hem nog te voorzien van beetmelders en beetindicators (hangers).
Rod Rest Klemmend achtersteuntje voor de achterkant van de karperhengel, welke zich bevindt op de achterste buzzerbar van de rodpod. Door het zachte rubber kan de hengel niet uit de steun glijden. Bij het oppakken van de hengel laat deze rod-rest makkelijk los.
Row Runner Stuk gereedschap om je lijn te beschermen tegen kinken, bij het uitvaren van de lijn.
Run Daar wachten we allemaal op! Voor de leken onder ons, dat is de spurt die een karper maakt als hij gehaakt wordt. Voor de karpervisser is dat de onafgebroken fluittoon van de beetmelder.
RVS Roest Vrij Staal
RVS-ringetjes Dat zijn kleine, van roest vrij staal gemaakte, sleutelringetjes. Ze worden vooral veel gebruikt om dreggen aan roofviskunstaas te bevestigen. Wij gebruiken ze bij sommige onderlijn en loodmontages.
S

 

Safety rig Dit is een systeem, waarbij het lood makkelijk los kan komen van de hoofdlijn in geval van een lijnbreuk, zodat de vis niet met een zware klomp lood hoeft rond te zwemmen, met alle nare gevolgen van dien, zoals uitgescheurde bekken en mogelijk zelfs de dood van de vis. De volgende systemen zijn allen safety rig systemen:

Helicopter rig systeem, Lead clips systeem, Swivel-puller of inline lood systeem

Zie voor specifieke bijzonderheden op de pagina Technieken

Scale Pouche Beschermzak voor de weegklok.
Schaar Knipgereedschap. Dien je voor allerlei toepassingen altijd bij je te hebben. Handig is, om er een aantal maten van mee te nemen. Van nagelschaartje tot de normale huis, tuin en keukenschaar.
Scheerlijnen Dat zijn de lijnen, van touw of kunststof, waar je een tent, paraplu en/of overwrap mee vast zet.
Schepnet Net om onze gehaakte karper aan land te brengen. Bij voorkeur gebruiken we een driehoekig ruim net met spreidblok, waarbij de steel een lengte van 1,80 m heeft.
Schop Of schep, spa, spade, of hoe je het ook wil noemen. In elk geval een apparaat om kuilen te graven. Bijvoorbeeld om je grote boodschap een voor andere comfortabel plekje te geven. Te vaak zien we hele bossen vol met hoopjes, bedekt met aanzienlijke hoeveelheden toiletpapier.  Dat hebben we toch niet geleerd in dienst? O ja, de meeste vissers weten niet meer wat dat is, dienst. Dat is verplicht het leger in, dat is iets anders dan wat we tegenwoordig in de reclamefilmpjes zien. Maar ook nu nog leren ze er van dit soort nuttige dingen.

Houdt het bos dus netjes voor iedereen!

Seamgrip Een tube reparatiemiddel dat naden, scheuren en gaten waterdicht en elastisch afdicht en herstelt. Gerepareerde plekken zijn oersterk. Ideaal voor het repareren van luchtbedden, slaapmatten, opblaasboten, pakzakken, grondzeilen, etc.  Wordt geleverd inclusief een kwastje. Kost ongeveer een tientje, in euri's. Erg nuttig om mee te hebben en het neemt niet veel plaats in.
Seconde lijm Secondelijm (cyanoacrylaatlijm) is een dun vloeibare en kleurloze lijm, op basis van cyanoacrylaat, die in een enkele seconden een lijmverbinding kan maken. Altijd handig om mee te nemen, omdat er altijd wel iets kapot gaat tijdens een sessie.

De lijmverbinding komt tot stand doordat vocht op het contactoppervlak het polymerisatie-proces op gang brengt. Omdat op de huid vocht aanwezig is zal als deze, als ze in contact komt met de lijmvloeistof, eveneens reageren. Het wordt daarom aangeraden om huidcontact te vermijden. De lijm wordt meestal toegepast op gladde oppervlakten. Bij poreuze materialen is er onvoldoende contactoppervlak. Ook bij het maken van sommige rig systemen kan het handig zijn. Secondelijm wordt vaak in kleine tubetjes van circa 2 cm3 geleverd.

Sessie Hieronder verstaan we een periode van meerdere dagen en nachten, welke we aan de waterkant doorbrengen om ons favoriete visje, de karper, te vangen.
Shelter Tentje dat te vergelijken is, met een paraplu met overwrap. Bedoelt voor korte sessies en dan meer om beschut te zitten tegen regen en wind, dan om in te slapen.
Siliconcarbide(SIC) Materiaal waarvan de geleideogen zijn gemaakt. Deze ogen zijn superglad en harder dan diamant. De wrijving van de lijn door de ogen is nu tot het minimum gereduceerd. Het beste materiaal, ware het niet dat er twee nadelen aan kleven. Ten eerste is het materiaal bij stoten breekbaar en ten tweede is het zeer duur, een setje van 7 ogen kost ongeveer 175 euro.
Sinking Rig Tube Gebruiken we bij het maken van een safety rig systeem.
Slaapzak Een soort zak met ritssluiting, waarin we de nacht doorbrengen, als we in een tent bivakkeren. Ze zijn er in alle soorten en maten, zoals met en zonder capuchon, diverse vormen en vullingen. Onmisbaar om lekker en warm te slapen. Bij het kopen moeten we vooral op de seizoenaanduiding letten.

Seizoenaanduiding 1 heeft een temperatuur minimum van +5 graden Celsius. Seizoenaanduiding 2 heeft een temperatuur minimum van 0 graden Celsius. Seizoenaanduiding 3 heeft een temperatuur minimum van -5 graden Celsius. Seizoenaanduiding 4 heeft een temperatuur minimum van -10 graden Celsius. Seizoenaanduiding Exp heeft een temperatuur minimum van -25, -30 en -40 graden Celsius.

Houdt er rekening mee dat het in het buitenland 's nachts erg koud kan zijn, dus kies er een die minimaal een graad of tien onder de te verwachte temperatuur zit. Je kunt het beter te warm hebben, dan te koud.

Slidenet Het Slidenet is een schepnet dat eenvoudig in -en uit geklapt kan worden. Als de vis in het net zit hoeft je niet meer te prutsen, om de net-armen uit het spreidblok te krijgen, maar ťťn druk op de knop en de armen vouwen in elkaar. Het net is klein tijdens transport en neemt niet meer plaats in beslag dan een normaal net. Het net is groot genoeg voor de grootste karpers, snoeken en andere grote vissoorten.
Slikogen Slijtvaste ogen voor op de hengel.
Slip Instelbaar en verstelbaar mechanisme op de molen, om bij het vangen van een karper of andere grote vis, bij het wegzwemmen voor tegendruk te zorgen, dus een verstelbare weerstand, waardoor we de vis moe maken.
Soaken Het onderdompelen van een boilie in een zoete of andere vloeistof (dipsaus), voordat we ingooien.
Sounderbox Dit is een verlengstuk van alle gebruikte beetmelders, meestal 3 of 4, welke je naast je bed zet, in de tent. Bij een digitale sounderbox kun je op een helder display zien op welke hengel je beet hebt, andere analoge modellen hebben een led-indicatie. Volume en toonhoogte zijn d.m.v. een draaiknop te verstellen. Ze worden geleverd met kabels, in opbergtas. Er zijn echter ook complete draadloze sets van sounderbox en beetmelders te koop, waarbij je dus geen last meer hebt van de kabels.
Spod Rocket Een spod is een voer raket die je kunt vullen met klein en licht voer en op grote afstanden kunt inwerpen (meestal met een speciale spodhengel, hiermee wordt bedoelt een aparte hengel om mee te voeren, anders moet je elke keer alles ombouwen. Een strandhengel is heel geschikt.). Het voordeel is dat je met klein aas (en voer) op grote afstanden kunt vissen! Door een klap mechanisme, is het verspillen van voer uitgesloten tijdens de vlucht. Maar eenmaal in het water gaan de kleppen open en valt het voer uit de raket. Door de zijvleugels kunt je extreem verre worpen halen met de spod rocket.
Spoel Dat is het deel van de molen, waar de lijn op gewikkeld is. Het is raadzaam om altijd een reservespoel voor elke molen mee te nemen, uiteraard met lijn erop. Dat kan je een hoop tijd en ergernis besparen in geval van een lijnbreuk.
Spoelentas Gevoerd opbergtasje, waarin je veilig twee reservespoelen mee kunt nemen.
Stekkenpezer Foute karpervisser, die bewust stekken van andere karpervissers zoekt, omdat die daar gevoerd hebben, of goed gevangen hebben, zodat hij zelf geen moeite hoeft te doen om alles zelf te ontdekken. Verachtelijke types.
Stiff rig Deze rig is een stugge onderlijn van amnesia, fuor-carbon, of het wat dikkere nylon. Lengte tussen de 12 en 15 cm. Voorzien van een stugge hair. Echter sommige karpervissers vinden het met een stugge onderlijn en een slappe hair ook goed vissen. Het doel is, dat de hair bij het uitspugen van de boilie, door de karper, dusdanig tegenwerkt, dat dit de karper niet lukt, waardoor de haakkans wordt vergroot.

Zie voor specifieke bijzonderheden op de pagina Technieken

Stopper Hulsje voor montage op de lijn, om lood of dobber tegen te houden. Ook wordt wel de stopperknoop toegepast, deze gebruikt men vooral om een bepaalde werpafstand op de hoofdlijn te markeren. Zie voor specifieke bijzonderheden op de pagina Technieken

Verder zijn er natuurlijk ook de diverse boiliestoppers, om te voorkomen dat de boilie bij het werpen van de hair afvliegt.

Stormrod Een nieuwe en super stabiele rodpod. Door het gebruik van twee tripods wordt er maximale stabiliteit behaald. Alles is verstelbaar en dus inzetbaar voor elke situatie. Gemaakt van degelijk RVS voor een lange levensduur.
Stretcher Opvouwbaar bed, speciaal voor het slapen in een tent.
Stringer Gevlochten PVA draad waar de te voeren boilies op worden geregen. Deze zijn in diverse diktes te koop, zodat er met meer boilies en grotere afstanden gegooid kan worden.
Swingers Gewichtjes die onder de optonics op de banksticks worden bevestigd. Dit om de lijn strak te houden. Ook is het mogelijk om kleine aanbeet bewegingen, waarbij de optonic niet afgaat, te zien. Bij een run schieten ze los. Zie beetindicator.
Swivel Engels voor wartel.
Swivel Cap Koppelstukje om de visparaplu aan de stormpalen te bevestigen.
T

 

Tacklebox Opbergsysteem met dozen in een tas om allerlei vismaterialen in op te bergen.
Tail rubbers Dit zijn de rubberen buisjes die je over een leadclip schuift, bij het maken van een safety rig systeem.
Tas Tassen zijn er in alle soorten en maten. Wat ik belangrijk vind aan een tas is, dat die moet volstaan als ik een los dagje ga vissen. Alles moet er dan in passen. Voor een sessie neem ik meer mee, maar dat kan dan ook in een boodschappentas. Belangrijk zijn: een groot hoofdvak, een plat vak voor papieren en vergunningen, voorvakken en zijvakken, allen voor een goede verdeling van de kleine spullen en voor een goede verdeling van het gewicht.
Telefoon Altijd meenemen! Er kunnen zich altijd noodsituaties voordoen. Zorg bij een lange sessie dat je ook kunt laden, hetzij op een locatie, of anders met een autolader. Zorg ook dat je exact kunt uitleggen waar je bent. Lees "Vissen is gevaarlijk" in het menu, bij verslagen. Ik was blij dat ik er toen een bij me had.
Tent Bij lange sessie kun je niet zonder. Om het even welke tent je gebruikt, of het nu een gewone kampeertent, of een bivvy is. Zorg dat het er een is met een grote uitgang, zonder opstaande randen. Want het is geen lolletje om bij een run midden in de nacht je nek te moeten breken, of met je neus in de bagger te vallen en zo een vis te verspelen. Zorg ook dat het een tent is waar je stretcher goed in past, want raakt hij de tent, dan zit je binnen de kortste keren (als het regent) , met een waterval in je tent die niet meer te stoppen is. (Ben ervaringsdeskundige!) Zorg ook dat het een gecamoufleerde, of groene tent is, zodat hij niet opvalt in de natuur.
Tent-elastiek Dit lus je vast aan de ogen in je buitententzeil, om de andere kant vervolgens, middels tentharingen in de bodem te verankeren. Dit om je tent goed strak te zetten. Neem een aantal reserve-elastieken mee.
Tentstok Dat is benaming die vooral bij oude tenten wordt gebruikt voor de inschuifbare aluminium delen, waaraan de tent wordt opgehangen. Dit zijn echter ruimte verorberende obstakels in een tent, zodat de meeste tenten van nu voorzien zijn van holle glasfiber stokken welke verbonden worden met een elastiek. Deze staan niet in de tent, maar worden door een holle naad in het tentzeil geschoven, waardoor een koepel ontstaat. Verwar dit niet met de "koepeltent", want dat zijn tenten die opgepompt moeten worden, ook als bivvy verkrijgbaar, maar erg duur.
Testcurve Bij karperhengels staat de testcurve meestal op de hengel vermeld. Men drukt de testcurve uit in lbs. De waarde kan variŽren van 1 tot 3,5 lbs. De beetje normale hengel die de gewone karpervisser gebruikt, heeft een testcurve tussen de 1,5 en 2,5 lbs. Wat houdt dit in? Hoe hoger de testcurve, hoe hoger het gewicht is, wat we kunnen werpen. Uiteraard zijn er nog meer factoren die daarbij van belang zijn, zoals de parabolische actie. Een karperhengel moet stevig zijn en niet te snel en te ver doorbuigen. Ook zijn de kracht van de hengelaar en de windrichting dingen om rekening mee te houden.
The Method  
Thermopak  
Tijgernoten  
Titanium  
Topoog  
Triggerrig  
Tripod  
Trolley Geen kruiwagen (die hebben maar 1 wieltje), maar beter gezegd, een transportwagentje. Uitgevoerd met 2 luchtbandjes. Alleen een hekwerkje voor de karpervissers. Voor de zeevisser kan er een zeeviskist op gemonteerd zitten en voor de witvisser een witviskist, die gelijk als zitje te gebruiken is.
Trouvit Gemalen forelkorrels. Zie de pagina Pellets
Tube  
U

 

Unster  
V

 

Vergunning Visdocument wat je overal nodig hebt, om te mogen vissen en ook bij je moet hebben. In de begeleidende documenten staat, in welke wateren je mag vissen, wat de nachtviszones zijn, wat de gesloten tijden zijn, waar je wel en niet mag lopen, etc.. Lees meer hier over op de pagina Document & Regels
Verrekijker Hebben we als echte natuurliefhebbers altijd bij ons. Kijken hoe de collega-vissers het er van af brengen, of vogeltjes en zwijntjes kijken. Maar uiteraard ook om te zien wat onze gastheren en dames zoal uitvreten langs onze waterkant.
Visparaplu Paraplu met een diameter van 2,5 meter, die eigenlijk altijd mee moet, of je nu een paar uurtjes, of een sessie van een week vist. Regent het niet, dan kan hij ook nog als parasol dienst doen, als het erg heet is. En dat was het, vorig jaar aan St-Cassien, bijna 50 graden Celsius! Jammer dat die dingen zo zwaar zijn.
Visstoeltje  
Voerboot  
Voeremmer  
Voeren  
Voerschep Een schep om te voeren met partikels, zaden en boilies. Bevestigt aan een stick kun je hier grote hoeveelheden te gelijk mee werpen.
Voerraket Zie "spod rocket"
Vogelnestje Dat krijg je als je, bij het krijgen van een run, vergeet om je baitrunner dicht te zetten en aanslaat. Zo noemen we dus de bijna niet meer te ontwarren bos draad op je molen, die dan ontstaat. Wat bijna altijd tot gevolg heeft, dat je de karper verspeeld. Ik ben ervaringsdeskun-dige!
Voorslag  
Vuilniszakken  
W

 

Waadbroek  
Waadpak  
Wartel  
Wartellood  
Wc-papier Noodzakelijk artikel, het is niet anders, want bijna nergens langs de waterkant heb je een toilet bij de hand. Er voldoende van meenemen is een must als je lange sessies gaat maken. Je zult dan vaker het bos in moeten. Wat mij wel vaak stoort is, dat veel hengelaars hun hoopje plus die kluit papier elke keer op een andere plaats in een bos neerleggen. Is het ergens druk bezocht, dan moet je in het bos hordelopen om een ietwat hygiŽnisch plekje te vinden en dan maar hopen dat er niks aan je schoenen blijft plakken. brrrr! Het is toch een kleine moeite even een gat te graven, schepje zand op die hoop, enz. enz. en op het eind alles dichtgooien. Geeft dat bos toch een iets andere aanblik, toch?
Weegklok  
Weegzak  
Weerhaak Dit is het scherpe puntje, vlak onder de punt van een haak en naar binnen gericht is. De functie van de weerhaak is, zowel het voorkomen dat een gehaakte vis tijdens het binnenhalen loskomt en een betere bevestiging van het aas. Problemen met haken kunnen ontstaan doordat de haak wordt geslikt of dat tijdens het onthaken de bek wordt beschadigd. Door de weerhaak is het inhakingsvermogen van de haak een stuk kleiner dan van een weerhaakloze haak. De weerhaakloze haak wordt in de karpervisserij vooral toegepast op veel betaalwateren, waar dit meestal verplicht is. Verder wordt hij door vooral vliegvissers veel gebruikt, of dit ook daadwerkelijk iets met het welzijn van de vis te maken heeft, waag ik te betwijfelen. Vliegvissers hebben er nogal het handje van vooral zichzelf te vangen en dan is makkelijk onthaken sneller en minder pijnlijk, lijkt me.
Wekker Als de karpers het eens een hele nacht laten afweten en je dus dreigt te gaan uitslapen, kun je met een wekker toch op tijd wakker worden, zodat je lekkere verse stokbroodjes kunt gaan halen. (er zijn meer toepassingen!)
Welli Wipe Matje voor op het uiteinde van je stretcher, zodat je met schoeisel naar bed kan. Het uiteinde van je stretcher wordt dan niet vies.
Werppijp Transportmiddel voor het voeren met boilies over grote afstanden. De kromming in de pijp zorgt ervoor dat de boilie extra vaart krijgt. Enige oefening, een scherp oog en spierballen van enige betekenis zijn wel een vereiste, om de omvang van de voerplek niet al te groot te maken.
Witvisplateau Heb je er een, dan is hij ook erg handig bij het karpervissen. Bij lange sessies kun je hem, in zijn hoogste stand, als tafel gebruiken, voor allerlei doeleinden : koken, eten, voer maken, klaverjassen, etc. . Zal je rug zeker blij mee zijn.
X

 

X-pod Bekende rodpod van Fox.
Y

 

Yard 1 yard = 3 feet = 0,9144 meter
Z

 

Zakker De benaming voor het slap vallen van je lijn, wat veroorzaakt wordt bij een aanbeet waarbij de vis naar je toe komt zwemmen.
Zaklamp Zaklampen zijn er in alle soorten en maten, met xenon, halogeen en kryptonlampen, met leds, met gewone lampen. Ze zijn er in diverse lengtes en diverse gewichten. Vooral bij het nachtvissen is een zaklamp erg handig. Uiteraard gebruik je hem in de tent, maar ook bij nachtelijke uitstapjes met het wc-rolletje, in het bos, of bij het binnenhalen van een vis. Veel zaklampen kunnen vervoerd worden middels een lampenriem aan de broeksriem. Met bijvoorbeeld de Mag-lite, deze is lang en zwaar, kun je uiteraard ook indruk maken op, in het donker rondzwervende types, die het op je spullen voorzien hebben. Hierbij moet wel duidelijk zijn dat dit geen vrijbrief is om iemand de hersens in te slaan. Het is alleen maar bedoeld om duidelijk te maken waarom we altijd een zaklamp mee moeten nemen. Vergeet de batterijen niet!
Zwanenmossel (Anodonta cygnea) De zwanenmossel, die wel 20 cm lang kan worden, heeft een gespierde voet waarmee hij zich kan voortbewegen. De mannetjes spuiten hun sperma in het water. Omdat er zoveel sperma wordt verspreid en omdat de vrouwtjes water actief rond pompen, worden de eitjes die in de mantelholte zitten bevrucht. Op een gegeven moment ontwikkelen de larven klepjes waarmee ze zich kunnen vasthechten aan passerende vissen. Ze ontwikkelen zich langzaam tot kleine mosseltjes en laten zich dan naar de bodem vallen.

De zwanenmossel is gevoelig voor vervuiling; aan de andere kant pompt hij wel 40 liter water per uur door. Mosselen worden gebruikt als "early warning" systeem voor verontreiniging; het blijkt dat mosselen zich anders gaan gedragen als de vervuiling toeneemt.

De karper is een liefhebber van deze mossel en tevens de drager van de mossellarven. Mosselbanken zijn daarom een perfecte stek om te vissen.