Startpagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Aangepast zoeken
 

Nieuws

! ! ! Vissterfte Zoetermeer ! ! !
! ! ! APRIL 2009 ! ! !

woensdag 29 april 2009

In de vijvers van het Hoekstrapark en de Floraplas zijn de afgelopen weken vele karpers dood gegaan, door een tot nu toe onbekende oorzaak. In het Hoekstrapark zijn door de gemeente Zoetermeer al 200 dode vissen geruimd, maar uit eigen waarneming van mijn zoon blijkt, dat er nog vele tientallen dode vissen in de Floraplas en omliggende sloten drijven. Het ruimen door de gemeente laat op zich wachten.
Mogelijk gaat het hier om een karpervirus, echter is een andere oorzaak niet uitgesloten. Er doet het verhaal de ronde, dat er karpers, uit een elders gedempte put, zouden zijn uitgezet in deze wateren. Dom als dit zo is, want zo worden onze wateren verziekt.
Een karpervirus lijkt me niet zo waarschijnlijk, omdat de vissen, volgens mijn zoon geen uiterlijke kenmerken van een ziekte tonen, ook de gevangen karpers van enige onverstandige hengelaars bleken gezond te zijn.
Goed zou zijn, er voorlopig even niet te vissen en anders zeker zaken als de onthaakmat en het schepnet grondig schoon te maken, voordat je ergens anders je hengel uitgooit, dit om eventuele besmetting van andere wateren te voorkomen.
Het is te hopen, dat snel bekend wordt wat de oorzaak is en natuurlijk ook, dat het hier bij blijft.

Eventuele ontwikkelingen zullen hier worden vermeld. Ook op het Carpboard forum is er een topic aan gewijd.

Joop

 

 

Zoetermeer verwijdert zieke karpers
1 april 2010

De gemeente Zoetermeer gaat zieke karpers verwijderen uit de Floraplas en de vijver van het burgemeester Hoekstrapark. De vissen zijn ziek als gevolg van een virusbesmetting. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreid, worden zoveel mogelijk zieke karpers uit het water geruimd. De besmetting doet zich alleen voor bij karpers, andere vissoorten lijken ongevoelig voor het virus. De gemeente zegt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, zelfs niet als de vissen gegeten worden. Een deskundig bedrijf gaat de zieke vissen volgende week vangen. (RTV West)

Poolse arbeiders hengelen Nederlandse wateren leeg

Uitgegeven: 21 november 2007 11:37

BILTHOVEN - De tienduizenden Polen die naar Nederland komen om te werken, hengelen in hun vrije tijd de Nederlandse wateren leeg. Uit het hele land trekken hengelsportverenigingen aan de bel bij de overkoepelende organisatie Sportvisserij Nederland.         "De Polen hebben een andere ethiek en eetcultuur en houden zich niet aan de regels", aldus woordvoerder Juul Steyn van Sportvisserij Nederland woensdag. De situatie is zo alarmerend dat de organisatie inmiddels een Poolse vertaling heeft gemaakt van de visvoorschriften. 

Controleurs

Verder worden op het hoofdkantoor in Bilthoven controleurs en agenten bijgeschoold om de misstanden op te sporen.                  De meeste Nederlandse sportvissers hengelen uit hobby en zetten de vangst weer terug. De Polen vissen vooral uit economisch motief, constateert Steyn.

 Misstanden

De problemen begonnen het eerst aan de oostgrens. Volgens Ed Piek van de Hengelsportfederatie Oost verplaatsen de misstanden zich naar de rest van Nederland, omdat de controles aan de oostgrens het eerst werden aangescherpt. "Bovendien zijn laagdrempelige dag- en weekvergunningen vervangen door een jaarlidmaatschap en zijn de visregels vertaald in het Pools en Russisch."

Volgens Piek is het moeilijk vast te stellen of de Polen uitsluitend voor eigen consumptie vangen, of dat zij ook vis verhandelen. Dat laatste gebeurde wel in De Berkel bij Eibergen, waar met een sleepnet vis werd gevangen. Bij de Hengelsportfederatie Oost zijn 76 verenigingen aangesloten met 60.000 leden.

Bron: http://www.nu.nl/

 

Politie hengelt verboden wapens uit de viskist

Gepubliceerd op 14 november 2007, 11:49
Laatst bijgewerkt op 14 november 2007, 13:41
                                            Gezien op:
 http://www.dvhn.nl/article2715069.ece

De regiopolitie Groningen controleert sportvissers op het bezit van een katapult. Hengelaars gebruiken het ding om voerballen ver over het water te schieten. Deze maand kunnen vissers hun 'schiettuig' nog zonder sancties inleveren op het politiebureau. Via posters bij hengelaarsportzaken worden ze op de hoogte gebracht. Winkelier Titus Blom van de gelijknamige zaak in de stad Groningen moest zijn voorraad 'pultjes' al afgeven aan twee agenten die een bezoekje brachten aan zijn winkel. "Ik vind het een zielige actie. Moet je kijken wat er bij een bouwmarkt allemaal in de schappen ligt. Bedenk maar eens wat iemand kan aanrichten met een kettingzaag." Ook vissers reageren cynisch. Secretaris Aldrik van der Wal van hengelsportvereniging Ons Genoegen in Uithuizen vindt het maar een onzinnige actie. "Ik moet nog zien of er mensen zijn die hem inleveren." Het schietwapen wordt vooral gebruikt bij de vangst van karpers en witvis. Wie betrapt wordt met een katapult kan na deze maand volgens een politiewoordvoerder rekenen op een boete van enkele honderden euro's.

Bron: Dagblad van het Noorden

 

Motie verbod op weerhaak verworpen
06-11-2007

Den Haag - De motie om het gebruik van de weerhaak te verbieden, ingediend door de Partij voor de Dieren, is door alle andere partijen unaniem verworpen. De PvdD wilde het gebruik van de weerhaak in de hengelsport binnen een jaar verbieden en diende maandag 15 oktober een motie in bij de behandeling van de begroting Visserij. Dinsdag 6 november werd over de motie gestemd en bleek de dierenpartij de enige die heil zag in het weerhaakverbod. Sportvisserij Nederland is niet verbaasd, maar wel tevreden met de uitslag. Fred Bloot van de landelijke hengelsportorganisatie: "We zijn verheugd dat alle partijen, op de PvdD na, zich goed hebben verdiept in deze materie. De weerhaak is een piepklein maar erg belangrijk puntje dat helpt de vis aan de haak te houden zonder deze te beschadigen bij het onthaken. Het is goed te zien dat dit kamerbreed wordt ingezien."

Bron: http://www.regiosportaktueel.nl/

 

 

Roep om visverbod in paaitijd

22 mei 2007
 
Hellevoetsluis - De Partij voor de Dieren wil dat minister Gerda Verburg (Natuur) een visverbod invoert tijdens de paaitijd. Ruim duizend dode brasems werden uit het kanaal gevist.
Kamerlid Esther Ouwehand heeft dat gisteren in schriftelijke vragen bepleit naar aanleiding van de de massale vissterfte van donderdag in het Kanaal door Voorne in Hellevoetsluis. Ruim duizend dode brasems moesten de dag erna uit het water worden gehaald. Het waterschap Hollandse Delta heeft direct na de melding over dode vissen de kwaliteit van het kanaalwater onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat die ’uitstekend’ is. ,,We vermoeden dat een grote viswedstrijd met enkele honderden deelnemers de oorzaak is geweest. Vissen zaten toen urenlang in een leefnet. Het is bovendien paaitijd. Dan zijn de vissen verzwakt en het water was ook nog eens warmer dan normaal,’’ zegt woordvoerster Henny van Emden. Het waterschap heeft nog niet besloten maatregelen te nemen naar aanleiding van de vissterfte.

De Partij voor de Dieren vindt dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan ’de onnodige en massale vissterfte’ na viswedstrijden. Statenlid Carla van Viegen zegt van omwonenden te hebben begrepen dat het er bij wedstrijden in Hellevoetsluis ’zeer dieronvriendelijk aan toegaat’. Kamerlid Ouwehand heeft er om die reden bij de minister op aangedrongen leefnetten en weerhaken te verbieden.

Bestuurslid Cor Deckers van de Hellevoetse hengelsportvereniging Het Voornse Kanaal betwijfelt of viswedstrijden de oorzaak zijn van de vele dode brasems in het kanaal. ,,Het was de eerste keer dat dit gebeurde. Wij dringen erop aan dat onze leden leefnetten gebruiken van drie meter, waarin de vissen genoeg bewegingsruimte hebben. Ik denk eerder dat het een combinatie is van het warme water, de paaitijd en het vissen met fuiken door beroepsvissers.’’

Beroepsvisser Wilkin den Boer, die de vissen in opdracht van het waterschap opruimde, noemt dat ’complete onzin’. ,,Er zitten heel wat meer soorten vissen in de fuiken dan alleen brasems. Ik denk dat de vereniging nu de schuld aan het afschuiven is.’’

Bron:
Algemeen Dagblad, Theo Teitsma

 

 

ANOREXIA-VISSEN
Steeds meer vissen in plaatselijke sloten en kanalen lijden aan anorexia. Volgens biologen is dit vooral te wijten aan sportvissers die de vissen te vaak vangen. Vissen worden zo vaak aan de haak geslagen, dat ze eten associëren met pijn. En daarom verdommen ze het om nog te eten.
Het ministerie van landbouw en visserij onderkent de problemen en bestudeert een proef om mollige vissen uit te zetten. Ook vissen hebben een rolmodel nodig. En zolang slanke vissen onder water de toon zetten gaat het niet goed, aldus Frank Versloep, publiciteitsmedewerker van het ministerie.

Bron: http://www.humorhart.com/index.html

Hahahahahaha ! Wat 'n onzin, maar leuk gevonden!