Partikels
 

Startpagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Aangepast zoeken
 

Partikels

Wat zijn partikels?

Kort samengevat, is dat al het natuurlijke aas, lees plantaardig, zoals bonen, erwten, zaden en noten. Sommigen worden alleen gebruikt om te voeren en anderen zijn ook zeer geschikt als aas op de haak, maar ook op een hair willen er een aantal zeer goede resultaten opleveren. Hieronder een aantal van deze partikels, wat de eigenschappen zijn en hoe zij gebruikt worden.

Zaden

Ma´s
Het landbouwgewas ma´s (Latijnse naam Zea mays ssp. mays) werd door Columbus in Europa ge´ntroduceerd, na zijn ontdekking van de ĹNieuwe Wereldĺ. Hij kon toen nog niet weten hoe belangrijk de teelt van dit gouden gewas in onze Ĺoude wereldĺ zou worden. Maar al lang voordat Columbus de ĹNieuwe Wereldĺ ontdekte, zo laten tal van Indiaanse mythen en legenden zien, was ma´s in allerlei kleurvariaties, van Noord tot Zuid-Amerika het belangrijkste gewas. De oudste archeologische vondsten van ma´s, in de Tehuacan vallei, zijn volgens metingen zoĺn 4700 jaar oud. Ma´s wordt zowel bij het witvissen gebruikt, als bij het karpervissen. In de karpervisserij zijn er veel soorten ma´s verkrijgbaar. Denk maar aan Franse ma´s en gewone ma´s, Chileense ma´s, pop-up ma´s.

Gewone ma´s
Gewone ma´s of zoals we het ook wel noemen 'kippenma´s', heeft een kleine korrel en is erg hard. Na een voorweek-periode van 24 uur dienen de korrels, afhankelijk van hoe zacht je ze wilt hebben, een half uurtje op een laag pitje zachtjes te koken, omdat bij fel koken de graantjes open-barsten. Gewone ma´s wordt voornamelijk gebruikt om te voeren.

Franse ma´s
Franse ma´s heeft een grotere ma´skorrel als de gewone ma´s, is net zo hard en dient dan ook 24 uur te weken en dan een half uur gekookt te worden. Door de grotere korrel, is deze ma´s meer geschikt voor het plaatsen op de hair.

Chileense ma´s
Deze is groter dan Franse ma´s en is plat van formaat, de korrels zijn ongeveer zo groot als 'n euromunt en kunnen ook als pop-up gebruikt worden. Je hoeft de korrels alleen maar in het water te gooien en ze wellen dan vanzelf op. Eenmaal volgezogen met water, zijn ze gebruiksklaar, voor op de hair.

Blikma´s of 'sweetcorn'
Dit is de ma´s die we ingeblikt in de supermarkt kunnen kopen. Dit is vroeg geoogste Zuid-Amerikaanse ma´s, die de natuurlijke suikers nog bevat. Zouden ze doorgroeien, dan worden deze suikers omgezet in zetmeel. Te duur om mee te voeren, maar zeer geschikt voor het penvissen of, om er een aantal op de hair te zetten. Nadeel is, dat witvis er ook gek op is. Voordeel is, dat het gelijk kant en klaar is en je er een afgepaste hoeveelheid van mee kan nemen. De rest vries je in, voor de volgende keer.

Duivenvoer
is het favoriete zaadmengsel om mee te voeren. Want het is een mengeling van ma´s, peulvruchten, hennep, haver en nog wat andere kleine zaden.
Duivenvoer altijd zo'n 16-24 uur laten weken en dan nog een half uurtje laten koken. Duivenvoer is niet duur ongeveer 7 a 8 euro per 25 kilo. Het nadeel is dat het witvis aantrekt.

Kippenvoer
is te vergelijken met duivenvoer, maar zal iets grover van samenstelling zijn. Voor het overige geldt hetzelfde als voor duivenvoer.

Hennep
Het beste kunnen we jonge hennep gebruiken, die makkelijk ontkiemt en grote dikke korrels zijn later beter te verwerken. We gaan ze 24 uur voorweken en dan koken in water, wat net onder het kookpunt blijft (90 tot 95 graden C). Als de kiemen zijn uitgekomen, goed en snel afkoelen. De hennep bewaar je het best koel, zonder water erbij, bv in de diepvries, in kleine porties. Hennep word vaak gebruikt als lokvoer in de witvisserij, hiervoor wordt het dan gemalen. Ook als aas, op de haak, wordt het door de witvisser veel gebruikt, gekookt zoals hiervoor beschreven. In de karpervisserij gebruiken we het voornamelijk om te voeren, omdat de hennep een zeer sterke geur heeft, waardoor de vis het makkelijk kan vinden.

Tarwe
In combinatie met hennep een ideale mix voor een voerplek.
Ongeveer een dag laten weken, daarna afgieten en opnieuw 12 uur laten weken in heet water.

Erwten

Chick Peas (kikkererwten)
Ook wel Kekers, Spaanse erwten of Garbanzo's genoemd. Een vrij grote en goed zichtbare erwt, met een uitgesproken geur en smaak. Toch kan het
toevoegen van een flavour de aantrekkelijkheid zeker verhogen. Omdat ze vrij zwaar en redelijk rond zijn, laten ze zich makkelijk wat verder weg schieten.
Minimaal 8 uur weken en 20 minuten koken. Niet te lang in het water laten staan! Beter is, om ze direct na het koken in te vriezen.

Maples
Een vrij kleine donkerbruine erwt, of eigenlijk eerder een bes, afkomstig van de esdoorn, met een zeer specifieke geur en smaak. Toevoegen van een flavour is dan ook niet nodig. Minimaal 12 uur weken en 10-15 minuten koken en 1 a 2 dagen in het kookvocht laten staan. Ze zijn groot genoeg, om op de
hair te rijgen.

Bonen

Red Kidney Beans (rode nierbonen)
Lijken op een gewone bruine boon, maar zijn veel steviger en iets groter. Instant en vooral in de winter een zeer goed karperaas. Minimaal 12 uur weken en 10-12 minuten koken.

Black Eyed Beans (Zwartoog bonen)
Lijkt qua vorm en grootte op een gewone witte boon, maar heeft een duidelijke zwarte vlek. Door zijn vorm en gewicht uitermate geschikt voor modderige bodems. Heeft van nature weinig smaak, zodat het toevoegen van een geurstof noodzakelijk is. Tomaten en kerriesoep doen het uitstekend. Minimaal 24 uur weken en 10 minuten koken.

Witte bonen
Eigenlijk het zelfde verhaal als de zwartoog-boon. Eerst 24 uur weken dan ongeveer 10 minuten koken.

Noten

Tijgernoten
Werkt op vrijwel elk water, maar heeft soms wel een langere introductie nodig. Door zijn hardheid zeer witvisbestendig en daardoor geen partikel waar massaal mee gevoerd dient te worden. Minimaal 24 uur laten weken en 30-45 minuten koken. Zijn op hun best na 3-5 dagen in het kookvocht te hebben
gestaan, wat dan slijmerig en dik is geworden. Toevoegen van enkele scheppen suiker tijdens het inweken is aan te raden. Karpers zijn, wanneer ze er
eenmaal aan gewend zijn, dol op. Mede door zijn grillige vorm, is het dressuurdoorbrekend.

Pinda's
De karpers zijn gek op pinda's. Je moet hier echter niet te veel van voeren, want de karpers zitten er snel vol van. Een goed aas maar zeer gevaarlijk voor de karper, door de stof blauwzuur die er inzit. Op de pinda's zul je niet snel last hebben van dressuur, zeker als een tijdje niet met pinda's gevoerd is. De bereiding is simpel, 24 uur weken en dan 2 a 3 uur koken, hierbij enige malen het water verversen i.v.m. het blauwzuur. De pinda's worden hierna ongeveer twee keer zo groot.